Expo werk Jan Kruijver t/m 12 aug te zien

Geplaatst op: 6 augustus 2018

De Houtsnip door Jan Kruijver, gerestaureerd door Frans Mars.

In het Molenmuseum in Koog aan de Zaan is nog t/m zondag 12 augustus de tentoonstelling ‘Verdwenen Zaanstreek. De erfenis van Jan Kruijver’ te zien.

Molenmakerszoon Jan Kruijver (1869-1950) zou je de grootvader van De Zaansche Molen kunnen noemen. Als kunstschilder, aquarellist, tekenaar en historicus legde hij talloze molens vast, voordat ze gesloopt werden. En er werd heel wat gesloopt, tijdens het lange leven van deze (huis)schilder, niet alleen molens maar ook heel veel panden. Voor de tekeningen en schilderijen van Kruijver bestond van oudsher veel belangstelling, en hij mocht ze graag weggeven. Vanwege de herkenbaarheid en de topografische nauwkeurigheid noemde zijn vriend Frans Mars ze Kruijvertjes.

Voor het eerst sinds 70 jaar zijn in deze overzichtstentoonstelling – waarbij de medewerking van molenkenner Ron Couwenhoven cruciaal was – werken van Kruijver bijeengebracht. Tijdens het onderzoek van Couwenhoven naar het werk van Kruijver, doken er maar liefst 150 onbekende werken van hem op. Een aantal daarvan is ook te zien tijdens deze tentoonstelling. Ron Couwenhoven vermoedt dat er nog wel meer werken van deze kunstenaar zullen opduiken, gezien dit omvangrijke oeuvre.

Bijgaand schilderij – van pelmolen De Houtsnip – is een van deze onbekende werken. Te zien is het vooraanzicht, terwijl er uit (zwart-wit) foto’s alleen een achterzijde bekend was. Frans Mars heeft het in slechte staat verkerende schilderij gerestaureerd en de ooit papieren wieken vervangen door geschilderde zomerzeilen.

Kunstgalerie Staphorsius biedt bij deze tentoonstelling diverse werken van Jan Kruijver te koop aan. En verder is het boek van Ron Couwenhoven over het leven en werk van Jan Kruijver te koop ‘Verdwenen Zaanstreek. De erfenis van Jan Kruijver’ , een uitgave van Uitgeverij Noord-Holland (€ 24,95)

 

 

 

 

Share Button
Nieuws archief