Jisp half juni toneel voor ledezetters

Geplaatst op: 10 mei 2018
De locatie waar de voorstelling gespeeld zal worden.

De locatie waar de voorstelling gespeeld zal worden.

Van donderdag 14 t/m zondag 17 juni 2018 brengen PPG Paletkwartet en Herleving 1898 een theaterstuk over de beroemde Jisper ledezetters uit de 17e eeuw. In ‘De IJzeren Duim‘ draait het allemaal om het historische gegeven dat Jisp toentertijd tot in het buitenland bekend was vanwege twee ledezetters, Willem Taemsz – bijnaam IJzeren Duim – en Cornelis Ploegh. Zij konden kreupele mensen genezen, door hun de botten opnieuw te breken en te zetten.

Met een wandeling door het lintdorp Jisp wordt op meerdere locaties het verhaal van de ledenzetters theatraal vormgegeven.

De reeks van zes generaties Jisper ledezetters begint in 1570 met Taemsz en gaat via zijn kleindochter over op de familie Ploegh, waarvan Mr. Cornelis Ploegh de beroemdste vertegenwoordiger is. Zijn praktijk, waar mensen met aangeboren misvormingen of slecht geheelde breuken werden behandeld, was tot ver buiten de republiek befaamd.

Deze verhalen zijn door schrijfster Marijke Karten tot een historisch toneelstuk gemaakt en door auteur Hans Kuyper bewerkt tot een theatrale wandeling op meerdere buitenlocaties in Jisp. Het publiek loopt onder begeleiding van muzikanten naar de verschillende scènes. In een eigentijdse vormgeving en met een cast van spelers, zangers, kinderen en muzikanten wordt ‘De IJzeren Duim’ een spektakel dat nog lang in het geheugen van het publiek zal blijven hangen.

PPG Paletkwartet begon in 2009 met op buitenlocaties te spelen, met ‘Het Gat van Wormer’ en ze speelden ook op de twee ‘Door het lint’-festivals in Wormer. In 2017 werd in de zomerperiode ook op het Hembrugterrein gespeeld. De wens vanuit Jisp om de historie rond de ledezetters theatraal vorm te geven, in de buitenlucht, past dus goed bij dit theatergezelschap.

Donderdag tot en met vrijdag begint het theater om 20 uur in De Lepelaar en eindigt het om 22.30 uur in de Jisper kerk. Op zondag is de aanvang 15 uur en eindigt het om 17.30 uur.

Kosten voor dit bijzondere locatietheater: jongeren t/m 18 jaar €10,- en volwassenen betalen €15,-. Kaartjes zijn te koop via de website van PPG Paletkwartet.

De bijzondere geschiedenis van de Jisper ledenzetters staat ook beschreven in de Zaanwiki.

Share Button
Nieuws archief