Symposium ‘Eeuwenoud, Springlevend’

Geplaatst op: 22 april 2018
Grote Kerk Alkmaar. Foto: Hnapel, via Wikimedia Commons

Grote Kerk Alkmaar. Foto: Hnapel, via Wikimedia Commons

Dit jaar wordt het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk of Sint Laurenskerk in Alkmaar uitgebreid gevierd. Op deze historische plek organiseren de historische verenigingen van Alkmaar, Haarlem en Hoorn in samenwerking met de provincie Noord-Holland op zaterdag 13 oktober 2018 een symposium. Het programma start die dag om 10 uur en loopt door tot 14.30 uur, inclusief lunch. Daarna bieden de organisaties voor de liefhebbers nog stadswandelingen en museumbezichtiging aan.

De provincie Noord-Holland telt ruim 100 springlevende organisaties die op lokaal historisch gebied werkzaam zijn, draaiend op een ruime kern van gemotiveerde en deskundige vrijwilligers en ondersteund door tienduizenden leden en donateurs. Genoeg redenen dus voor de  historische verenigingen van Alkmaar, Haarlem en Hoorn om – in samenwerking met de provincie NH – dit symposium te organiseren en daarmee ook een ontmoetingsplaats te creëren.

Doelgroep zijn de besturen van alle historische en/of oudheidkundige verenigingen, -stichtingen, -genootschappen etc., die op lokaal gebied werkzaam zijn in Noord-Holland, maar ook hun leden, bewoners van monumenten, besturen van kerkgenootschappen, andere belangstellenden voor het onderwerp van deze dag.
Het  provinciaal erfgoed wordt deze dag belicht aan de hand van twee thema’s:
• Is er een toekomst voor leegkomende (monumentale) kerkgebouwen en wat voor rol kunnen de historische verenigingen daarbij spelen?
• Particuliere monumenten in stad en dorp: hoe houden we ze duurzaam bewoonbaar?

Belangrijke thema’s, want historische verenigingen c.a. zijn dagelijks bezig het lokale historische, zowel materiële als immateriële, erfgoed in de breedste zin des woords nader in beeld te brengen, te behouden dan wel te ontsluiten, teneinde het zinvol te verbinden met het heden.

Het definitieve programma en de mogelijkheid tot inschrijving volgen nog.

Share Button
Nieuws archief