Expo beelden Henk Philippona bij Honig Breet

Geplaatst op: 22 april 2018
Reliëf van de Schoolmeester, H. Philippona. Foto Honig Breethuis.

Reliëf van de Schoolmeester, H. Philippona. Foto Honig Breethuis.

Het Honig Breethuis brengt met een overzichtsexpositie van zijn beeldhouwwerken een eerbetoon aan Henk Philippona (1940-2017). Vrijwel alle werken van deze autodidact zijn geïnspireerd op de thema’s schepen en papier en veelal uitgevoerd in Belgisch hardsteen, marmer of keramiek. Nog t/m zondag 3 juni 2018 te zien.

Philippona studeerde af als ingenieur aan de Technische Universiteit te Delft en was tussen 1968 en 1995 werkzaam bij de Hoogovens. Vanaf 2001 ontwikkelde hij zijn artistieke vaardigheden als beeldhouwer. Na zijn pensioen zette Henk zich onder meer in als vrijwilliger voor het Molenmuseum, waar hij verantwoordelijk was voor de veiligheid, alsook voor het Honig Breethuis.

Henk Philippona heeft altijd een fascinatie gehad voor schepen en zijn eerste werk was een een reliëf van de tjalk ’t Seepaerd, uit Belgisch hardsteen vervaardigd. Ook vrachtschepen op de Zaan inspireerden hem, zo is er een te zien van in raku gestookte klei. Dankzij zijn vrijwilligerswerk voor het Honig Breethuis, waar ook zijn echtgenote als gastvrouw actief is, kwam Henk Philippona op het spoor van de papiernijverheid, en maakte hij een reliëf van papiermolen De Schoolmeester. Nog een reliëf toont een bijenkorf, verwijzend naar de familienaam Honig. De expositie is te zien van donderdag t/m zondag van 13-17 uur.

Share Button
Nieuws archief