Cursus Zaanse schrijvers rond 1900

Geplaatst op: 6 april 2018
Kaart van Zaandam. Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Kaart van Zaandam.
Bron: Gemeentearchief Zaanstad

De eerste cursus die het Gemeentearchief Zaanstad en Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek, samen organiseren, behandelt drie grote Zaanse schrijvers uit het begin van de twintigste eeuw. In deze driedelige cursus, getiteld  ‘Zaanse schrijvers rond 1900’, ligt de focus op de roerige Zaanstreek, en staat het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn centraal. De teksten die gelezen en besproken worden, worden gespiegeld aan bijzondere archiefstukken. Zo komt deze tijd niet alleen in woorden, maar ook in tastbare voorwerpen tot leven.

Tekst en beeld

De cursus beslaat drie avonden: donderdag 12, 19 en 26 april, van 19.30 – 21.00 uur. Er worden aangrijpende en tot nadenken stemmende passages gelezen uit het werk van de drie genoemde schrijvers. Elke bijeenkomst heeft een ander deelthema. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt kennis gemaakt met de schrijvers en wat zij in hun tijd betekenden. In bijeenkomst twee staat de Zaanstreek centraal, aangezien alle drie de schrijvers zich daar zeer mee verbonden voelden. De slotbijeenkomst laat zien hoe deze schrijvers de vinger aan de pols van hun tijd hielden: zo schreven ze bevlogen over de positie van arbeiders, vrouwen en kinderen.

De samenwerking met het Gemeentearchief – waar de cursus ook plaats vindt – maakt een bijzondere combinatie van teksten en voorwerpen mogelijk. Als afsluiting van de laatste les is er dan ook een exclusieve rondleiding door het depot van het archief. Cursusleidster is Renate Sun-Louw, oprichter van de website overliteratuur.nl.

Kosten: € 45,-, inclusief lesmateriaal en koffie/thee met wat lekkers
Inschrijven: info@ithappenedonenight.nl
Meer informatie: mensdurftelezen.nl, archief.zaanstad.nl, overliteratuur.nl

Share Button
Nieuws archief