Papiergeschiedenis in Honig Breethuis

Geplaatst op: 28 januari 2018
Portret van J. Agesz. Kool, collectie HBHuis

Portret van Jan Jacobsz. Kool, collectie Zaans Museum.

Nog t/m 18 februari loopt in het Honig Breethuis de kleine expositie De Zaandijker papierfabrikeurs J. Kool & Comp., over deze vooraanstaande vervaardigers van witpapier. De expositie is samengesteld door Pier van Leeuwen, naast bestuurslid collectiezaken ook curator van het Museum van de Nederlandse klok.

Het velijnpapier van fabrikeur Jan Aggesz. Kool – afkomstig uit molen De Zwarte Bonsem – werd o.a. gebruikt voor de eerste Nederlandse bankbiljetten in 1814. Maar ook voor Russische en Pruisische obligaties, en het fijne papier werd ook gebruikt door hof-architecten in Pruisen en Beieren. Na het overlijden van Jan Agesz. werd hij opgevolgd door zijn neef Jan Jacobsz. Kool, en deze richtte in 1817 de Zaandamse vrijmetselaarsloge Anna Paulowna op.

Het Honig Breethuis is te vinden aan de Lagedijk 80 in Zaandijk, en is geopend van donderdag t/m zondag van 13-16 uur.

Share Button
Nieuws archief