Geschiedenisquiz editie 2 geslaagd

Geplaatst op: 29 januari 2018
Frans Hoving, gemeentearchivaris, en Rita Visscher-Noordzij, wethouder, openden de quiz.

Frans Hoving, gemeente-archivaris, en wethouder Rita Visscher, openden de quiz.

De tweede editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz was dinsdagavond 31 oktober 2017 geslaagd: ruim 200 mensen genoten in de door het Zaantheater ter beschikking gestelde Forbo Flooring-zaal van een avond vol Zaanse geschiedenis.

Wethouder Rita Visscher-Noordzij opende de avond in Zaans kostuum –  Zaanse Kaper-lid Marijke Sman kleedde haar daarin – maar zij was helaas al snel nodig op het Stadhuis, vanwege de begrotingsbehandelingen.

ROSA-team wint

Onder de 18 deelnemende teams was ook het ROSA-team, dat eveneens de aandacht moest verdelen tussen Zaantheater en Stadhuis. Maar zij wisten daarbij toch deze editie te winnen, en wonnen daarmee kaartjes voor de voorstelling Reikhalzend verlangen van Freek de Jonge in het Zaantheater. Net als vorig jaar was er een shoot-out nodig, om de tweede en derde plaats te bepalen. Het Honig Breethuis werd daarbij tweede, dankzij het noemen van het juiste jaartal bij de vraag wanneer het ongeval plaatsvond dat bekend staat onder de naam ‘de stier’s wreedheid‘. Het team van de Zaanse molenaars werd daardoor automatisch derde.

Poedelprijs

De poedelprijs – lidmaatschap voor een jaar van vereniging Zaans Erfgoed – werd gewonnen door het team DiviWiki – het dinsdagfietsteam waarvan ook een aantal mensen mee heeft gewerkt aan de Zaanwiki. Het team van Zaans Erfgoed deed voor het eerst mee, en werd 8e. Het Monumenten Spreken-team had dit jaar wederom de oudste speler aan boord: de inmiddels 99-jarige Wim Blank.

Publieksdeelname

Nieuw was dat het publiek van een antwoordformulier en een pen werd voorzien, zodat er meegespeeld kon worden. En dat bleek een schot in de roos, gezien het enthousiasme van de zaal. Hilarisch was het spel ‘petje op, petje af’ waarbij de eerste prijs verdiend gewonnen werd door Paul van Dok, die toevalligerwijs bij een team hoorde, en wel De Zaanweggers plus Els. Hij won een gelukspakket. Deze avond werd van Zaans bier voorzien door Brouwerij Hoop, en deze Zaanse Zoentjes vonden gretig aftrek.

De Orkaan heeft over deze vrolijke avond gepubliceerd, ook met een nabeschouwing met filmpje.

 

 

Share Button
Nieuws archief