Vernieuwing oude arbeiderswijken: wat te doen?
Woensdagavond 6 november waren ca 65 geïnteresseerden naar de Vermaning in de Westzijde gekomen om op de eerste van twee avonden geïnformeerd te worden over wat er voor keuzes te maken zijn bij behoud (met opwaardering naar huidige maatstaven) of sloop van inmiddels beeldbepalende wijken met vroeg 20ste eeuwse arbeiderswoningen. Deze avonden zijn een samenwerking tussen Stichting Babel en de Vereniging Zaans Erfgoed.
Vakspecialist Monumenten Cynthia van den Berg, van het team Erfgoed van Zaanstad – architectuurhistorica – heeft daar een uitgebreide studie naar verricht en sprak daar vol enthousiasme over. O.a. kwam aan bod, dat de mix van landelijk bekende stedebouwkundigen, architecten van statuur èn socialistische politieke bestuurders een rijke traditie qua sociale huurwoningen heeft opgeleverd. Iets waar Zaanstad trots op kan zijn – en waar dus voorzichtig mee omgegaan moet worden.
Cynthia vertelde oook dat haar eerdere Culturhistorische inventarisatie van de belangrijkste landschappelijke structuren – getiteld ‘Dijken, linten en paden’ – een belangrijk uitgangspunt is voor het verhaal over deze uitbreidingswijken, de naast de dijkbebouwing gelegen tweede ‘schil’. – Ook dit rapport is te raadplegen.
Na de pauze sprak Paul Meurs van Steenhuis Meurs over zijn ervaringen met vernieuwing van sociale woningbouwbuurten in verschillende steden, zoals o.a. Leiden en Eindhoven. Hij inventariseerde de belangrijkste partners in zo’n stadsvernieuwingstraject: op de eerste – en belangrijkste – plaats de bewoners, daarnaast de woningbouwcorporaties en verder de erfgoed-instellingen.
Volgende week: in gesprek!
Woensdag 13 november om 20 uur volgt de tweede avond, en daarbij is het de bedoeling dat de verschillende groeperingen met elkaar in gesprek gaan over hetgeen gisteravond besproken is. Gerekend wordt op meer deelnemers, en hopelijk weer van alle verschillende betrokken partijen.Dit onderwerp is van groot belang van hoe onze stad er in de toekomst uit gaat zien – blijft het herkenbaar, zoals het streven van de Vereniging Zaans Erfgoed is – of komt er op grote schaal up-to-date nieuwbouw? Dat laatste is misschien het beste voor het klimaat, maar daarbij valt veel weg van het fijne gevoel van een herkenbare buurt.Komt allen dus, en praat mee!