2 Avonden over vernieuwing uitbreidingswijken

Geplaatst op: 12 november 2019


Architectuurplatform Babel en Vereniging Zaans Erfgoed organiseren op 6 en 13 november in De Vermaning in Zaandam een publiek programma over de cultuurhistorische waardering van de stedelijke ontwikkeling van Zaanstad. De vooroorlogse woningbouw staat centraal, maar ook de naoorlogse woningbouw krijgt aandacht.

De cultuurhistorische kwaliteit van de stedelijke ontwikkeling van Zaanstad staat volop in de belangstelling. Voor de zomer heeft het College van B en W de nota ‘Cultuurhistorische inventarisatie en waardering sociale woningbouwwijken 1900-1945’ uitgebracht. Het dilemma om een karakteristiek woningbouwcomplex te behouden of te slopen wordt door veel factoren beïnvloed.Babel en Zaans Erfgoed haken aan bij de actuele discussie over de aanpak van voor- en naoorlogse woningbouwcomplexen in Zaanstad die kampen met, onder andere, bouwtechnische problemen.
Tijdens de bijeenkomsten op 6 en 13 november debatteren wij met betrokkenen hoe je de dilemma’s kunt omzetten in praktisch beleid waarmee alle belanghebbenden zich gerespecteerd voelen.

Tijdens de eerste bijeenkomst op 6 november ligt de nadruk op informatie, met presentaties door Cynthia van den Berg (gemeente Zaanstad) en Paul Meurs (cultuurhistorisch onderzoeksbureau SteenhuisMeurs). Joke Bosch is moderator.

Bij de tweede bijeenkomst op 13 november spreken Jouke van der Werf (architectuurhistoricus) en Gert Jan te Velde (architectenbureau Van Schagen uit Rotterdam). Beiden hebben een reputatie met respect om te gaan met de bestaande bouw. Tijdens deze tweede bijeenkomst ligt de nadruk op debat en de zoektocht naar praktisch beleid, onder andere met vertegenwoordigers van de gemeente, woningcorporaties en bewoners. Hans Luiten zal deze avond modereren.

Tijdstip en locatie
Woensdag 6 november en 13 november, inloop vanaf 19:30 uur, start 20:00 uur, eindtijd 22:00 uur, in De Vermaning, Westzijde 80 in Zaandam. Gratis toegang. Aanmelden is gewenst via e-mail aan info@stichting-babel.nl.

Share Button
Nieuws archief