4/10 Stadhuis: studiemiddag Vrouwenkiesrecht

Geplaatst op: 4 oktober 2019

Vlnr de wethouders Natasja Groothuismink, Rita Noordzij en Songül Mutluer.

Gemeentearchief Zaanstad (GAZ) blikt vrijdag 4 oktober vanaf 14 uur terug op 100 jaar vrouwenkiesrecht in de Zaanstreek. Het GAZ opent hiermee de Maand van de Geschiedenis, waarbij het thema Zij/Hij is. Samen met drie vrouwelijke Zaanse wethouders en diverse sprekers wordt uitgebreid stilgestaan bij het zwaar bevochten kiesrecht voor vrouwen.

De Zaanse wethouders Natasja Groothuismink, Songül Mutluer en Rita Noordzij gaan met elkaar en met Juliette Berkhout (Vrij Nederland, Saar Magazine) in gesprek over hun motivatie om in de politiek te gaan en of er momenten waren waarop het vrouw zijn een rol speelde in hun carrière of het politieke debat.

Ik zie de maatschappij haar ongeluk tegemoet gaan.” Zo schreef in 1914 een lezeres van het Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad in een ingezonden brief over het vrouwenkiesrecht. De pioniers die streden voor het recht om te stemmen, moesten veel weerstand en vooroordelen overwinnen. Hoe zij dit deden? Daarover spreekt Renate Sun-Louw, die in het archief onderzoek deed naar bijzondere teksten over de Zaanse vrouwenkiesrechtstrijd.

De slagboom is gevallen, we staan niet meer als kinderen of onmondigen achter, we staan als fiere vrije vrouwen naast den man”. Zo sprak Wilhelmina Hofman-Poot in haar openingstoespraak voor de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Haar achterkleinzoon Hubert Vandewalle is vaak in het archief om haar geschiedenis uit te zoeken. Oostzaan had de primeur: zij was daar namelijk de eerste vrouwelijke wethouder van Nederland.

Els Veenis-Kaak kijkt met enkele oud-leden terug op de activiteiten van het Raadsbreed Vrouwen Overleg (R.V.O.) dat in 1983 werd opgericht.
Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een borrel en kunnen de aanwezigen hun eigen verhaal vertellen aan de medewerkers van de Verhalenbank van het Zaans Museum.

 

Deze studiemiddag vindt plaats op vrijdagmiddag 4 oktober in de Raadzaal van het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam, van 14.00 tot 17.00 uur. Graag aanmelden via de website van Gemeentearchief Zaanstad. Deelname is gratis.

 

Share Button

Nieuws archief