Vereniging Zaans Erfgoed

5 oktober: lezing Hans Kuyper in raadzaal

In het kader van de Kinderboekenweek (van 3 tot en met 14 oktober) organiseert het Gemeentearchief Zaanstad een tentoonstelling over Zaanse jeugdboeken.

De vitrines in de hal van het stadhuis worden ingericht als een doorsnee van het Zaanse landschap van water, veen, kleine huisjes en industrie.

Tegen die achtergrond zal een keur aan bijzondere boeken – oud en minder oud – een plaatsje vinden.

De officiële opening is op vrijdag 5 oktober.

Als onderdeel van deze opening zal de Zaanse kinderboekenschrijver Hans Kuyper op vrijdagmiddag 5 oktober om 15.30 uur in de raadzaal van het Stadhuis van Zaanstad een lezing houden. Onder de titel Vrienden op het veen – het Zaanse kinderboekenlandschap spreekt hij over de bijzondere band tussen landschap en jeugdliteratuur. Want de Zaanstreek – met zijn mengeling van water en hout, heden en verleden, gevaar en geborgenheid – was (en is?) immers het gedroomde kinderparadijs.

Wilt u deze lezing bijwonen? Dan dient u zich via onderstaand formulier op te geven, aangezien de raadzaal een beperkte capaciteit heeft. Deelname gaat op volgorde van binnenkomst, en is gratis.

Uw naam

Uw email

Aantal personen (incl. uzelf)

Opgravingen Krommenie: Romeins of Fries?

Dè grote vraag bij de opgravingen in het Provily sportpark in Krommenie is, of de daar gevonden houten palen van Friese of Romeinse oorsprong zijn. Stadsarcheoloog Piet Kleij hield zaterdagochtend 22 september een boeiend betoog over deze bijzondere archeologische vondst, voor een groot gezelschap, dat op de rondleiding was afgekomen.
Lees verder

Aankomst Shtandart in beeld

Fotograaf Lou Bronger voer mee bij de intocht van de Shtandart en maakte een grote serie foto’s. Wij maakten er een video slide show van die u hieronder kunt bekijken.

Open dag opgravingen Romeinse wachttoren

Op de plek in Krommenie waar over enige tijd woningen komen te staan – aan de Marslaan op het Provily Sportpark – worden morgen – zaterdag 22 september – drie archeologische rondleidingen gegeven. Op ‘het Hain’ heeft vroeger n.l. mogelijk een Romeinse wachttoren gestaan.
De archeologen, die daar sinds 10 september o.l.v. stadsarcheoloog Piet Kleij aan het werk zijn, geven deze zaterdag om 10.30, 12.30 en 14.30 uur tekst en uitleg over wat ze daar doen, en over deze overblijfselen – veelal donkere plekken, zijnde de resten van palen. De ingang van de opgraving ligt aan de Marslaan, waar ook kan worden geparkeerd. Lees verder

Shtandart rondleidingen zeer geslaagd

Dank zij inspanningen van de werkgroep Maritiem van de Vereniging Zaanserfgoed kon de Shtandart vrijdag afmeren aan de Voorzaan naast het Zaantheater. Het fregat is een replica van het schip waar Czaar Peter de Grote in 1703 eigenhandig aan had meegebouwd. Het schip voerde naast de eigen vlag en de vlag van Rusland ook die van Zaans Erfgoed.

 

Lees verder

Foto impressie Zaans Erfgoedmarkt

Een heel jaar van voorbereidende bijeenkomsten, 26 deelnemende erfgoedorganisaties en een fantastisch meedenkend team van de oudste kerk van Zaandam, zorgden ervoor dat de vierde Erfgoedmarkt, zaterdag 1 september, een zeer geslaagd geheel werd. Het draaiorgel, het muzikale duo, de koren in de Muziektent en de zon, zorgden voor een extra vrolijke noot op deze markt, in de mooie Oostzijderkerk.

Bekijk hier de foto’s

Rondleidingen op De Shtandart volgeboekt

Foto: Bruno Girin Creative Commons

De Shtandart – een houten, dwars getuigde driemaster – is een natuurgetrouwe replica van het schip dat Czaar Peter de Grote liet bouwen na zijn terugkomst in Rusland, nadat hij in Zaandam, Amsterdam en London het scheepsbouwersvak had geleerd. Het was het eerste oorlogsschip dat Rusland bouwde en er bouwden daar meerdere Zaandammers aan mee. Dat is de reden waarom wij vinden dat dit schip Zaans Erfgoed is.

De rondleidingen die Zaans Erfgoed op zaterdag 15 en zondag 16 september organiseert in samenwerking met de Shtandart zijn allemaal volgeboekt.

Indien u deelnemer bent aan een van de rondleidingen dient u 15 minuten voor aanvang aanwezig te zijn op het bodecentrum naast het Zaantheater, waar wij u graag verwelkomen.

 

Share Button

Nieuws archief