14 April Literaire Salon: vader en zoon Gorter

Geplaatst op: 24 maart 2019

De literaire salon van de Zaanstreek – Mens durf te lezen! – staat zondagmiddag 14 april om 16 uur in het Zaantheater in het teken van de bijzondere band tussen de bekende dichter Herman Gorter en zijn vader Simon Gorter. Vader Gorter was doopsgezind predikant en gedurende zeven jaar woonachtig in Wormerveer. Zoon Herman zag op 26 november 1864 het levenslicht op Zaanweg 36 en dat geboortehuis is gesierd met een plaquette: ‘Minnaar van het schone en edele in natuur en mensheid, dichter en socialist.’ Naast dit Herman Gorterhuis vinden we in de Zaanstreek nog de Herman Gorterschool, basisschool De Mei plus een Herman Gorterweg én -straat die aan de de schrijver herinneren.

Presentator Hans Kuyper spreekt zondag 14 april met schrijver/journalist Eduard Visser (Wormerveer, 1942), auteur van het in 2017 gepubliceerde boek ‘God, het woord en de tering: Leven en werk van Simon Gorter’.

Gorter zelf leek niet zo dol op zijn geboortestreek. Volgens de biograaf vanwege de pijnlijke herinneringen aan de slechte gezondheidstoestand van zijn vader. Die dichtte hij toe aan de vochtige kou van de brede Zaanstroom. Herman Gorter en de Zaanstreek, hoe zit dat eigenlijk? Deze salon staat in het teken van het antwoord daarop.

Muziek

Zoals gebruikelijk is er ook muzikaal weer veel te beleven: Cindy Bell en William Spaaij zingen een prachtige liedjes uit ons Nederlands kleinkunst- en musicalrepertoire de Zaanse Inge Reijn begeleidt hen aan de piano. Pianist Marcel Worms neemt u mee naar de muzikale wereld van de Tachtigers, er is aandacht voor de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock, met wie Gorter bevriend was. Rick Dros leest een aantal mooie fragmenten voor uit werk van vader en zoon Gorter. Mens durf te lezen! is een hele gezellige literaire middag met de Zaanstreek als stralend middelpunt.

Kaarten

Aanvang zondag 14 april om 16 uur.
Kaarten vanaf € 7,78, plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe.
Bestellen via www.zaantheater.nl of telefonisch via 075-6555333.
Of bij de balie: dinsdag t/m vrijdag van 13-17 uur.

Share Button

Nieuws archief