13 mei: Gemaal ’t Leven open

Gemaal ’t Leven in Zaandijk. Foto via Hoogheemraadschap aangeleverd.

Gemaal ’t Leven van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opent zaterdag 13 mei voor het eerst zijn deuren voor publiek tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Het is voor de eerste keer dat Gemaal ’t Leven opengaat voor publiek. Het is te danken aan de samenwerking tussen Vereniging Zaans Erfgoed en Historische Vereniging Koog-Zaandijk en het Hoogheemraadschap, dat bezoekers de kans krijgen om het gemaal te bezichtigen. En op deze manier valt er meer te leren over de geschiedenis van de Zaanstreek en het belang van het waterbeheer. Er zijn deskundige gidsen die de bezoekers meer vertellen over de geschiedenis van het gemaal.
Het monumentale gemaal uit 1904 staat in Zaandijk op een mooie plek aan de Zaan, vlakbij de Zaanse Schans.

Gemaal ’t Leven

Gemaal ’t Leven speelde vroeger een grote rol in het droog houden van de achterliggende polder Westzaan. Het gemaal staat op de plek waar eerst poldermolen ’t Leven stond. Bij de vervanging van de molen is in 1904 het gemaal gebouwd. Het gemaal werkt inmiddels niet meer, want tegenwoordig is de bemaling overgenomen door het moderne gemaal, bekend als ’t Leven 2. Dit gemaal regelt nu het waterpeil in dit gebied.
Praktische informatie:  Gemaal ’t Leven, Lagedijk 145, Zaandijk Open op zaterdag 13 mei 11 tot 16 uur.
Gedurende het hele weekend van zaterdag 13 en zondag 14 mei zijn er meer molens en gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te bezoeken. Meer informatie op de website van HHNK.

Nieuws archief