11 September: als historisch Zaandam je lief is!

Geplaatst op: 10 september 2017

Deel van de WestzijderolZaankanters zijn historisch geïnteresseerd, dat blijkt wel uit het feit dat boeken over de Zaanse historie veel verkocht worden. En onze streek heeft niet voor niets een tweedelig geschiedenisboek voorgebracht! Daarbij hebben alle voormalige Zaanse kernen – en ook onze buren Oostzaan, Wormer, Jisp en Oostknollendam – historische verenigingen. Wat er in dit rijtje duidelijk ontbreekt is een vereniging van mensen die geïnteresseerd zijn in Zaandam… Interesse in bijvoorbeeld de geschiedenis van het hiernaast afgebeelde huis van Calff – Westzijde 38 – of in die van de dam in Oost- en West-Zaandam of de Klauwershoek, waar het oudste kerkje van Zaandam heeft gestaan. Er ligt zoveel historie in Zaandam! En juist in die kern is er geen vereniging om dit soort geschiedenis levend te houden: daar moet toch verandering in komen?

Niet alleen de Vereniging Zaans Erfgoed ervaart het ontbreken als een groot gemis, dit geluid klinkt ook bij andere partijen. In 2015 heeft de Stichting Monet in Zaandam al eens geprobeerd om mensen met een neus voor Zaandamse historie bij elkaar te brengen. Die avond verliep prima, maar een vervolg – in de vorm van de oprichting van een vereniging of stichting – kwam er niet.

Om alsnog aandacht te krijgen voor het belang van zo’n club, wordt er op 11 september om 20 uur bij Platform aan de Zaan aandacht aan dit onderwerp besteed. Deze avond verloopt in de vorm van een ideeënmarkt, en om 20.20 uur is aan de Evenemententafel dit onderwerp aan de beurt. De spreker – Winnie de Wit – krijgt 5 minuten tijd om haar tafelgenoten warm te maken voor dit idee. De vereniging hoopt daar veel in de Zaandamse historie-geïnteresseerden te treffen. Platform aan de Zaan zit in de Fabriek, Jan Sijbrandssteeg 12 in Zaandam.

De organisatie vraagt om uw komst vooraf even aan te melden, dan krijgt u na afloop ook een verslag van deze bijeenkomst toegestuurd. Aanmelden via: info@platformaandezaan.nl of via het formulier onder het bericht.

 

Share Button

Nieuws archief