Vereniging Zaans Erfgoed

Nico Koelemeijer winnaar Zaans Erfgoedprijs 2018

Vlnr Nico Koelemeijer, Ron Sman en Cees Kruit. Foto Jan Lapère.

Zaterdag 10 november werd op de ledenvergadering van Zaans Erfgoed – gehouden in de Doopsgezinde Vermaning in Krommenie – vice-voorzitter Ron Kiburg gekozen tot nieuwe voorzitter, werd Jan Piet Bloem herkozen als bestuurslid en gaf penningmeester Gerard Fokke aan, tot de voorjaarsledenvergadering in april aan te willen blijven. De vereniging moet dus naarstig op zoek naar een nieuwe penningmeester.

PR-voorzitter Ank Berkhout had al eerder afscheid genomen in kleine kring maar werd nu namens alle leden uitgezwaaid. Met de vele verenigingsactiviteiten van dit jaar en de plannen voor de toekomst was de conclusie dat er echt meer mensen nodig zijn. De plannen voor een historische scheepswerf van de nieuw leven ingeblazen werkgroep Maritiem vinden veel gehoor, en verder zal er gewerkt worden aan de uitstraling van de vereniging en nagedacht over het werven van nieuwe leden.

Lees verder

Olga Pashchenko bij Klassiek aan de Zaanbocht

Olga Pashenko. Bron Wormerveerse Vermaning

Olga Pashchenko geeft zondag 18 november om 15 uur een concert in de Vermaning in Wormerveer. Voor de pauze bespeelt zij het orgel, dat in 1855 door Pieter Flaes is gebouwd, na de pauze komen 17e en 18e eeuwse werken aan bod op de Kuhla-vleugel.

Olga Pashchenko studeerde aan het Moskouse Tchaikovsky Conservatorium piano, klavecimbel en pianoforte. In 2011 vervolgde ze haar opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Richard Egarr. Ze rondde haar studies met cum laude af in 2014. Pashchenko trad op in Moskou en andere Russische steden en verder in concertzalen in Wit-Rusland, Italië, de Verenigde Staten, Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en in Nederland. In de pers werd zij omschreven een uitzonderlijk muzikaal talent.

Lees verder

Zaans Erfgoedprijs en ledenvergadering 10/11

Foto Steven van der Wal viaWiki Mediacommons

De najaars-ledenvergadering van Vereniging Zaans Erfgoed – ook toegankelijk voor geïnteresseerden – wordt op zaterdag 10 november 2018 om 10 uur gehouden in de Vermaning, Noorderhoofdstraat 46, Krommenie. Na het bestuurlijke deel van de vergadering zal de Zaans Erfgoedprijs worden uitgereikt.
Leden die vervoer nodig hebben kunnen mailen, bellen – of inspreken – met het secretariaat: secretariaat@zaanserfgoed.nl of tel. 075 – 6166131.

Agenda en stukken

Cursus over Zaanstreek rond 1900

Voorpagina van “Het huisje aan de sloot”

Wegens succes gaat de cursus ‘Zaanse schrijvers rond 1900’ op herhaling. Hierin komt de roerige Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw tot leven. Dit via het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn. Uniek aan deze cursus is dat de leesfragmenten worden gespiegeld aan bijzondere archiefstukken. Zo komt deze tijd niet alleen in woorden, maar ook in tastbare voorwerpen tot leven.

De cursus bestaat uit drie avonden: donderdag 1, 8 en 15 november, telkens van 19.30 tot 21 uur. De bijeenkomsten vinden plaats in het Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100 in  Zaandam, en elke avond heeft een ander deelthema.

  • 1 november: kennismaken met de schrijvers en wat zij betekenden in hun tijd
  • 8 november: bekijken we de situatie in de Zaanstreek rond die tijd
  • 15 november: zien we hoe deze drie schrijvers de vinger aan de pols van die tijd hielden,door onder meer bevlogen over de positie van arbeiders en vrouwen te schrijven

Lees verder

Zaanse Pophistorie in De Fabriek 10 november

Gemeentearchief Zaanstad, Vereniging Zaans Erfgoed en het Zaans Museum organiseren op zaterdag 10 november 2018 in Filmtheater De Fabriek het evenement ‘De Zaanse Pophistorie Live’. Een middag- en avondvullend programma dat in het teken staat van de rijke Popgeschiedenis van de Zaanstreek.

Programma zaterdag 10 november:

  • 16.30-18 uur (16 u inloop) Verhalencafé, gratis
  • 20 uur Avondprogramma, entree €17,50

Locatie: Filmtheater De Fabriek , Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam, kaarten aldaar aan de kassa te koop
Lees verder

Alle vragen Grote Zaanse Geschiedenisquiz

Winnaars 2018: HV Koog Zaandijk

Een moeilijke quiz! Dat was een veelgehoorde reactie van de deelnemers aan de derde editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Historische Vereniging Koog Zaandijk werd de winnaar, de Zaanse Molenaars sleepten de tweede plaats in de wacht. Winnaar van vorig jaar – ROSA – werd derde.

Bekijk hier de vragen en de eindstand

Klassiek aan de Zaanbocht met Teun&Ten

Teun Braken, klavecimbel en Teun Wisse, blokfluit treden 21 oktober op in de Vermaning in Wormerveer. Zij brengen onder de titel “The Three men of Haymarket” een programma met van de Engelse componisten John Loeillet (1680-1730), Charles Dieupart (1667-1740) en uiteraard Georg Friedrich Händel (1685-1759), die in Engeland furore maakte.

Lees verder

Share Button

Nieuws archief