Vereniging Zaans Erfgoed

Glaasje Erfgoed in Molenmuseum: 24/9

Op zondag 24 september 2023 organiseren we weer een Glaasje Erfgoed! Ditmaal zijn we te gast in het Molenmuseum van vereniging De Zaansche Molen, dat sinds 2018 gevestigd is in een verbouwde grote schuur op de Kalverringdijk 30, op het noordelijk deel van de Zaanse Schans.

We starten met een kopje koffie of thee en worden persoonlijk ontvangen door directeur/bestuurder Katelijne Prinsenberg. Na een korte pauze volgt een rondleiding met bijzondere aandacht voor de prachtige, prijswinnende foto-expositie van Jeroen Nieuwhuis ‘Ridders van de molen, een ode aan het molenaarsambacht’. Geniet op de eerste verdieping van het panoramisch uitzicht over de Kalverpolder en de Zaanse Schans. We ronden als altijd af met een drankje en iets hartig.

We zien u graag op deze informatieve en gezellig erfgoedmiddag, waar na afloop tijd is voor het glaasje en een praatje.

Praktisch: U kunt uw auto op eigen kosten parkeren op het parkeerterrein van de Zaanse Schans. Reken op 20 minuten lopen vanaf daar. Het Molenmuseum is goed bereikbaar per fiets of te voet en ligt direct aan de Kalverringdijk. Er is een ruime fietsenstalling.

Het programma:

13.45 – 14.00 uur – inloop en ontvangst met koffie/thee
14.15 – 14.35 uur – introductie door directeur/bestuurder mevrouw Katelijne Prinsenberg

Korte pauze, koffie en thee

14.45 – 16.00 uur – rondleiding door het museum. Gelegenheid tot vragen stellen
16.00 – 17.00 uur – borrel met hapje & drankje

Kosten:
€10,- voor niet-leden; €7,50 voor leden Zaans Erfgoed en 1 introducé.

Uw Museumkaart is bij dit evenement helaas niet geldig.

Lid worden kan voor slechts €22,50 per jaar, dan krijgt u ledenkorting en 4x per jaar gratis ons mooie kwartaaltijdschrift in de bus.

Opgeven: is nodig i.v.m. de catering.
Leden
€ 7,50
Niet leden
€ 10,00
Totaal

Mocht het registreren/betalen via bovenstaand formulier onverhoopt niet lukken, maak dan het bedrag over op banknummer NL30 INGB 0662 3799 85 en mail dan direct even naar secretariaat@zaanserfgoed.nl, dat je betaald hebt.

 

Geschiedenisquiz woensdag 18 oktober

Aandachtig publiek in oktober 2017.

Vereniging Zaans Erfgoed, het Gemeentearchief Zaanstad en De Orkaan organiseren dit jaar voor de 8e keer de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz, en wel op woensdagavond 18 oktober, 19.30 uur in de kleine zaal van het Zaantheater, Nicolaasstraat 3 in Zaandam.
Zoals elk jaar is het podium voor presentator/Orkaan-kracht Merel Kan, met naast zich de jury, gemeentearchivaris Frans Hoving. Zij staan borg voor een prettig portie humor.

Groot enthousiasme

Dit jaar was de quiz zodanig in trek bij teams, dat er om de laatste 3 plekken geloot moest worden.

Deze loting bleek funest voor de winnaars van vorig jaar: hun ploeg – de Dinsdagfietsvrienden – viel jammerlijk buiten de boot…
Er strijden dus twintig teams om de eer en een aantal prijzen, maar niet voordat zij de thuisronde hebben gespeeld. Daarvoor krijgen zij op vrijdagochtend 22 september een envelop met vragen in hun brievenbus, bezorgd door een aantal van de organisatoren. Deze thuisronde helpt de teamgeest en daagt hen uit een flink portie creativiteit in de opdrachten te leggen.

Deelnemende teams

Dit jaar doen er maar liefst 3 nieuwe teams mee, waaronder een quiz-vriendengroep, een politieke partij en een groep verbinders uit Zaandijk:
Fluxus, Neelofs, De Mazen, De Schrijvertjes, De Zaan en de Streek, De Jonge Honden, Zaanse Schans, HV Koog Zaandijk, Historisch Zaandam, Zaanse Molenaars, Zaans Bloed, De Voluntiers, ROSA, Monumenten Spreken, Democratisch Zaanstad, Zaans Museum, Team RoodGroen, Zaandijk Aan Tafel!, Honig Breethuis en Voor Nou en Naggers.

Kaartjes toeschouwers

Voor het publiek – dat op de avond zelf mee geniet met vragen, foto’s, inzendingen van de thuisronde en Zaanse wetenswaardigheden – zijn er via het Zaantheater kaartjes te koop voor slechts €5,-.
Samen met de goed op elkaar ingespeelde presentator en juryvoorzitter wordt het weer een mooie historische avond!

Aanvang woensdagavond 18 oktober: 19.30 uur.

 

Inschrijven voor Geschiedenisquiz-teams

De grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2017, met Netje-op-Netje-af. Foto: Dirk Jongejans.

Teams van maximaal 5 personen, die mee willen doen aan de 8e editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz, kunnen zich hieronder via hun teamcaptain inschrijven.
De theaterronde van de quiz zal dit keer op een afwijkende dag gespeeld worden, n.l. op WOENSDAGavond 18 oktober, in het Zaantheater. Deelname voor teams is gratis.
Er is voor 20 teams een plek, en mochten zich meer teams inschrijven dan zullen de laatste 3 plekken via loting tot stand komen.
Dus teams die zich snel inschrijven – de eerste 17 – die zijn dan zeker van deelname. Later aangemelde teams loten voor de plekken 18, 19 en 20.

De inschrijf-termijn loopt t/m 31 juli middernacht.

Ook kaartverkoop voor toeschouwers is van start gegaan bij het Zaantheater. Voor slechts €5,- heb je een leuke avond!

 

Lees verder

Geschiedenisquiz ’23 komt eraan! Inschrijven?

Het team van De Jonge Honden in overleg in 2017.

Let dan op, want de datum van donderdag 1 juni komt al snel in zicht! Vanaf die dag kun je je team via deze website aanmelden voor de 8e editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Er is weer plek voor 20 teams van maximaal 5 personen. Mocht er na de sluitingsdatum – 31 juli – sprake zijn van meer dan 20 inschrijvingen, dan zullen de laatste 3 plekken via loting tot stand komen. Dus wie vroeg inschrijft, is zeker van een plek, bij uitstel kan het lot bepalend zijn. Deelname voor teams is gratis.

Dit jaar spelen we de spelavond van de quiz niet op een maandagavond, maar op WOENSDAGavond 18 oktober en natuurlijk weer in het vertrouwde Zaantheater.

Thuisronde

Voorafgaand spelen de teams gedurende 2 weken in september de Thuisronde: op 22 september wordt de schriftelijke versie bij de teamcaptain thuisbezorgd. Zo is er dan 2 weken met 3 weekenden tijd om thuisronde te maken. Maandag 9 oktober 12.00 uur sluit dan de termijn voor het inleveren van de thuisrondes.

Hou deze website in de gaten: vanaf 1 juni 00:01 uur kun je er terecht voor een plekje!

Vragen? Stuur een mail naar quiz@zaanserfgoed.nl.

13 mei: Gemaal ‘t Leven open

Gemaal ‘t Leven in Zaandijk. Foto via Hoogheemraadschap aangeleverd.

Gemaal ‘t Leven van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opent zaterdag 13 mei voor het eerst zijn deuren voor publiek tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Het is voor de eerste keer dat Gemaal ‘t Leven opengaat voor publiek. Het is te danken aan de samenwerking tussen Vereniging Zaans Erfgoed en Historische Vereniging Koog-Zaandijk en het Hoogheemraadschap, dat bezoekers de kans krijgen om het gemaal te bezichtigen. En op deze manier valt er meer te leren over de geschiedenis van de Zaanstreek en het belang van het waterbeheer. Er zijn deskundige gidsen die de bezoekers meer vertellen over de geschiedenis van het gemaal.
Het monumentale gemaal uit 1904 staat in Zaandijk op een mooie plek aan de Zaan, vlakbij de Zaanse Schans. Lees verder

Geslaagde ALV in Vermaning Wormerveer

Er was veel animo voor de ALV in de Wormerveerse Vermaning. Foto: Simone Spakman.

De Wormerveerse Vermaning was zaterdag 22 april j.l. een prachtige entourage voor onze voorjaarsledenvergadering met een mooie opkomst.

Fijn om na een gezamenlijk koffiemoment weer door voorzitter Peter Tange bijgepraat te worden over alle belangrijke zaken binnen onze vereniging.
Ter afsluiting gaf Ruth van der Puijl een presentatie over de geschiedenis van Stadsherstel en verschillende Zaanse restauratieprojecten, waar ook zij vaak betrokken was.
Zaans Ergoed zorgt ervoor dat dit erfgoed bewaard blijft en Stadsherstel herstelt erfgoed en geeft het een nieuwe functie. Zo ook in de Zaanstreek, zoals bijvoorbeeld:
De Bullekerk, Zaandam
De Waakzaamheid, Koog aan de Zaan
Lab44, Hembrugterrein Zaandam
Zuidervermaning, Westzaan
Fronikboerderij, Zaandam
Calff huis en het luchthuisje, Westzijde Zaandam
Zaandijkerkerk, Zaandijk
– Vier arbeidershuisjes, Westzijde behorend bij de Gasfabriek.
Iets langer werd stilgestaan bij dit laatste nog lopende project. De arbeidershuisjes worden na de restauratie weer aangeboden voor de verhuur.
Ook eens een bijeenkomst van Zaans Erfgoed bijwonen? Wordt dan lid of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief op www.zaanserfgoed.nl

Voorjaarsnummer Zaans Erfgoed is uit

Het voorjaarsnummer van ons tijdschrift Zaans Erfgoed is uit, en biedt weer veel leesplezier. Het begint al met een prachtige voorplaat: fotograaf Wim de Jong portretteerde een tweetal jurken van de expositie Made in… in het Zaans Museum. Daarop zijn tot en met 7 mei nieuwe kledingaanwinsten – uit de periode 1760-1850 – te zien uit een schenking van een Zaanse familie. Leonie Sterenborg vertelt het verhaal.

Een greep uit de inhoud:

    • Hoe miljarden waardeloos geworden bankbiljetten na de oorlog in een Zaanse fabriek tot papierwol werden vermalen, door Fedde Jan Groot
    • De geschiedenis van Villa Sijpesteijn – inmiddels mede dankzij ons beschermd! – door Willem Esman
    • Handboekbinder Erik Schots stopt er na 50 jaar mee, door Lean van ‘t Hooft

Lees verder

Share Button

Nieuws archief