Vereniging Zaans Erfgoed

Teaminschrijvingen Zaanse Geschiedenisquiz

Deel van het team ‘De Jonge Honden’ in 2017, tijdens de netje-op-netje-af-vragen. Foto: Dirk Jongejans.

Vanaf vandaag – zaterdag 1 juni – kunnen teams voor de 4e editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz inschrijven via onderstaand formulier.
Er is plek voor 20 teams van maximaal 5 personen. Deelname voor teams is gratis.

UPDATE: Het maximum aantal teams voor deze editie van de Geschiedenisquiz is bereikt. Wie deze avond als publiek mee wil spelen met de quiz – aan de hand van het uitgereikte boekje – die koopt kaartjes à €5,- bij het Zaantheater. Beschikbaar nog ca. 25 plekken (31 juli).

De quiz vindt plaats op maandagavond 14 oktober om 19.30 uur in de kleine zaal van het Zaantheater.

Nieuw is dat toeschouwers – en supporters van uw team – voor €5,- een kaartje kopen via het Zaantheater. Er zijn voor het publiek ca. 80 plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!

Mocht u nog vragen hebben: mail dan met quiz@zaanserfgoed.nl.

Op het formulier graag aangeven of u van het team voor 1 september een teamfoto instuurt, dat wij op de website mogen zetten.

Uw naam
Naam

Uw email

Teamnaam

Teamcaptain

Aantal deelnemers (minimaal 3, maximaal 5)
345

Omschrijving soort team (bijv. historische vereniging, museum, bedrijf etc.)

Ik stuur een teamfoto naar quiz@zaanserfgoed.nl JaNee

Grote Zaanse Geschiedenisquiz: 14 oktober

Winnaars van editie 2018: Historische Vereniging Koog Zaandijk

De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz – die in geschiedenismaand oktober plaatsvindt – is na 3 edities inmiddels niet meer weg te denken. Dit jaar vindt deze plaats op maandagavond 14 oktober 2019 om 19.30 uur in de kleine zaal van het Zaantheater.

Merel Kan – van De Orkaan – neemt de presentatie weer op zich, bijgestaan door juryvoorzitter Frans Hoving – gemeentearchivaris Zaanstad.

De organisatie van de Geschiedenisquiz is – net als alle voorgaande edities – in handen van het Gemeentearchief Zaanstad en de Vereniging Zaans Erfgoed. Met dank aan  alle betrokkenen zal het weer een leerzame, grappige en onvoorspelbare avond worden! Er vinden op het gebied van de inschrijving voor teams en het bestellen van toegangskaartjes voor het publiek wel een aantal veranderingen plaats. Lees verder

Lopend Glaasje 16 juni: Haaldersbroek en Kalf

De brug bij Haaldersbroek.
Foto: Gerard Dukker/RCE

Zondagmiddag 16 juni vanaf 15 uur wordt op het Kalf en Haaldersbroek door de Vereniging Zaans Erfgoed een speciaal lopend Glaasje Erfgoed gehouden,  een rondwandeling voor een kleine groep geïnteresseerden. Vanwege het beperkte geluidsbereik van de – wel versterkte – stem van de rondleider(s), is er plaats voor 30 mensen. Deelname geschiedt op volgorde van aanmelding, daarna maken we een wachtlijst aan.

UPDATE: Het maximum aantal deelnemers aan dit Lopend Glaasje Erfgoed is bereikt. Wie zich na 7 juni nog aanmeldt, komt op de wachtlijst te staan.

De prijs voor deze middag – inclusief consumptie – bedraagt €10,-. Leden van Zaans Erfgoed betalen €7,50.

We starten in de H. Maria Magdalenakerk op het Kalf, waar rondleider Dick Kerssens alles over weet te vertellen. Daarna lopen we naar het naastgelegen buurtschap Haaldersbroek, waar Dick een lijvig boek over heeft geschreven. Mogelijk komt een van onze betrokken leden nog iets vertellen over de jarenlange perikelen rond de vervanging van de karakteristieke houten brug van Haaldersbroek. Lees verder

19 mei Glaasje Erfgoed: Vrijmetselaarsloge

Loge Anna Paulowna in Zaandam.

Zondagmiddag 19 mei om 15 uur wordt  in de de Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna op de Stationsstraat 61 in Zaandam,  weer een Glaasje Erfgoed gehouden. In dit bijzondere gebouw krijgt u door leden van deze Loge meer te horen over de geschiedenis van het gebouw en de levenshouding van de gebruikers. Ook worden we in twee groepen rondgeleid door het gebouw. Toegang: €7,50 voor niet-leden, €5,- voor leden van Zaans Erfgoed. Het gebouw biedt ruimte aan maximaal 50 bezoekers.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar, en opgeven kan via onderstaand formulier.
De toegangsprijs dient u wel vooraf over te maken op girorekening NL30 INGB 0662 3799 85 t.n.v. Zaans Erfgoed onder vermelding van Glaasje Erfgoed 19/5. Zodat u ‘ja’ kunt antwoorden op de vraag op het formulier of u dit gedaan heeft. Lees verder

ZE: erelidmaatschap scheidend secretaris

Wikje en Ruud van Ritbergen, toegesproken door voorzitter Ron Kiburg. Foto: Jan Catsburg.

De Kogerkerk in Koog aan de Zaan was rijk gevuld voor de ALV van vereniging Zaans Erfgoed, zaterdag 13 april 2019. Daar was ook alle reden toe, want hoogtepunt van deze ochtend zou de lezing zijn, die Jur Kingma ging geven over zijn zojuist verschenen boek ‘Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap: 450 jaar Zaanse Industrie’. Hij hield – na de bestuursvergadering en de pauze – de aanwezige familieleden en Zaans Erfgoed-leden op het puntje van hun stoel, met een uiterst gebalanceerde samenvatting van het 300 pagina’s dikke boek. Onder de ca. 130 toehoorders was ook zijn bijna 100-jarige schoonmoeder uit Wormer, die door de aanwezigen op een hartelijk applaus werd getrakteerd. ‘Echt Zaans Erfgoed!’, prees Jur zijn schoonmoeder aan! Maar er zou nog een ander hoogtepunt aan voorafgaan: de toekenning van het erelidmaatschap aan scheidend secretaris Wikje van Ritbergen-Siewers.

Wie het boek van Jur Kingma wil aanschaffen, kan kijken op uitgeverijnoordholland.nl of een besteling plaatsen via bestellen@uitgeverijnoordholland.nl.

Lees verder

CvK Arthur van Dijk krijgt boek Jur Kingma

In de imposante expositiehal van Forbo in Assendelft, ontving Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, donderdag 11 april 2019 uit handen van auteur Jur Kingma het boek ‘Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap: 450 jaar Zaanse industrie’. Het boek – dat al direct een standaardwerk wordt genoemd – is een uitgave van Uitgeverij Noord-Holland in Wormer, en van de Vereniging Zaans Erfgoed, en is prachtig vormgegeven door Rolf Kliffen.

Het levenswerk van oud-Zaankanter Jur Kingma kwam tot stand doordat dochter Vibeke hem voorhield, dat hij nou toch eens al die losse artikelen zou moeten bundelen, die hij in ca 40 jaar had geschreven voor diverse tijdschriften. Lees verder

Share Button

Nieuws archief