Vereniging Zaans Erfgoed

Herfstnummer Zaans Erfgoed is uit!

Herfst nr 82 – 2022
In het herfstnummer van Zaans Erfgoed zet Corrie van Sijl de schijnwerper op de zestigjarige Molukse wijk in Wormerveer, ontrafelt Lourens Meeuwsen de geschiedenis van een Krommeniese fabrieksarbeider die sneuvelde in de Spaanse Burgeroorlog en doet Jan van der Male uit de doeken hoe een carillon terechtkwam in de toren van het voormalige stadhuis op de Burcht in Zaandam.
In het kader van ‘Wat een ramp!’, het thema van de Maand van de Geschiedenis, levert Jos Lap een bijdrage over de brand bij ADM Cocoa in Wormer en brengen Lean van ’t Hooft en Wietske van Soest grote en kleine Zaanse rampen en ongelukken in beeld.

Gratis voor leden Zaans Erfgoed

Abonnees krijgen de komende editie van Zaans Erfgoed omstreeks eind september in de brievenbus.
Zaans Erfgoed niet missen, maar nog geen abonnee? Word dan lid van Vereniging Zaans Erfgoed voor € 22,50 per jaar met een mail naar secretariaat@zaanserfgoed.nl of via ‘lid worden’ op zaanserfgoed.nl. Dan ontvangt u vier keer per jaar het tijdschrift thuis.
Losse nummers zijn te koop voor € 6,75 bij Bruna in Assendelft, Koog a/d Zaan, Wormerveer en Zaandam (Dam), Stumpel Krommenie en het Zaans Museum, Zaandam.

Lees verder

Quizdeelnemers aan editie 7 zijn op pad

De quizdeelnemers van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz hebben vrijdag 16 september j.l. de Thuisopdracht ontvangen. Daarbij zullen ze met hun team 14 dagen aan de slag gaan om vragen te beantwoorden. Over alle Zaanse kernen wordt wel zo’n beetje een vraag gesteld, en daarbij moeten ze ook ‘op pad’. Soms om iets te zoeken, soms om een fotomoment uit de plaatselijke geschiedenis daar te imiteren.
Het kan dus zo maar zijn dat u een van onderstaande teams iets vreemds ziet doen! Nog niet alle teamfoto’s zijn voorhanden, maar we vullen de collectie aan…

Op maandag 3 oktober worden de vragen bij het Gemeentearchief ingeleverd, en tijdens de quizavond zelf – 10 oktober om 19.30 uur – zullen hun antwoorden meetellen voor de algehele puntentelling.

Wij organisatoren hebben er zin in, in deze immer leerzame en spannende quiz! We wensen alle deelnemers heel veel plezier en succes!

Glaasje Erfgoed: Oer-IJ in Zaans landschap

Glaasje Erfgoed 2017: over de Zaanse Schans in de Koger kerk.

Op zondag 25 september a.s. is er na lange tijd weer een Glaasje Erfgoed! We zijn verheugd dat we de mogelijkheid hebben om bij elkaar te komen in de Papenpadkerk, op het Papenpad 13 in Zaandam. Tegenwoordig is de naam van dit mooie rijksmonument uit 1695 Muziekhaven, en is het het domein van het echtpaar, en top-musici Mathieu van Bellen en Maria Milstein, die de kerk in 2019 aankochten om er hun droom in waar te maken.

Voor geïnteresseerde Zaankanters komt Jos Teeuwisse van Stichting Oer-IJ spreken. Hij toont ons o.a. wat wij rondom ons heen nog terug kunnen zien van deze oude vorm van het IJ.
Lees verder

Geschiedenisquiz: deelnemers + publiek

Publiek en teams bij editie 2017.

Dit jaar zullen weer 20 teams strijden om ereplaatsen tijdens de 7e editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz, op maandagavond 10 oktober in het Zaantheater. Er hebben zich weer veel historische verenigingen aangemeld, daarbij ook twee musea, beroepsgroepen (schrijvers) en liefhebbers met veel kennis van de Zaanstreek.

Op vrijdag 16 september ontvangen zij de vragen voor de Thuisronde, waar zij 14 dagen mee aan de slag zullen gaan.

Deelnemende teams zijn: De Mazen, De Schrijvertjes, De Zaan en de Streek, De Jonge Honden, Zaanse Schans, Zaans Erfgoed, Digitale Beeldbank Westzaan, HV Koog Zaandijk, Historisch Zaandam, HV Westzaan, Zaanse Molenaars, De Voluntiers, ROSA, Monumenten Spreken, Dinsdagfietsvrienden, Zaans Museum, Team RoodGroen, Honig Breethuis, HG Assendelft en Voor nou en Naggers.

Kaartjes publiek

Teamsupporters en toeschouwers die de quizavond op maandag 10 oktober willen bijwonen kopen een kaartje à €5,- aan de balie van het Zaantheater, of via https://zaantheater.nl/nl/theater/agenda/seizoen-2022-2023/grote-zaanse-geschiedenis-quiz/

 

Aanmelden teams Geschiedenisquiz

De eerste editie van de quiz werd in 2016 in de raadszaal gespeeld.

Er is weer plek voor 20 teams van maximaal 5 personen, bij de 7e editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Deze zal op maandagavond 10 oktober in het Zaantheater gespeeld gaan worden. Deelname voor teams is gratis.

De inschrijf-termijn loopt t/m 31 juli middernacht. Stand van zaken op 10 juli: 19 teams hebben zich sinds 1 juni opgegeven. Mochten er meer dan 20 teams komen, dan gaan de laatste aangemelde teams loten voor de plekken 18, 19 en 20.

Mocht er sprake zijn van meer inschrijvingen dan de 20 waarvoor er plek is, dan zullen wij de laatste 3 plekken via loting tot stand laten komen. De eerste 17 inschrijvers zijn dus zeker van deelname.

Over kaartverkoop voor toeschouwers bij deze bijzonder leuke en leerzame avond volgt later nog informatie.  Er zouden in de herfst zo maar weer Corona-maatregelen nodig kunnen zijn, dus dat wachten we allemaal rustig af. Hou daarvoor sowieso deze website in de gaten!

Inschrijven voor de 7e editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz kan via onderstaand formulier.

Op het formulier kunt u aangeven of u voor 1 september een teamfoto instuurt, die wij op de website mogen plaatsen.
Mocht u nog vragen hebben: mail dan met quiz@zaanserfgoed.nl.

Uw naam
Naam

Uw email

Teamnaam

Teamcaptain

Aantal deelnemers (minimaal 3, maximaal 5)
345

Omschrijving soort team (bijv. historische vereniging, museum, bedrijf etc.)

Ik stuur een teamfoto naar quiz@zaanserfgoed.nl JaNee

Binnenkort: inschrijven voor teams

Het team dat laatste wordt, krijgt een geschenk-lidmaatschap op Zaans Erfgoed.

Vanaf woensdag 1 juni kunnen teams zich via deze website inschrijven voor de de Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Deze 7e editie vindt plaats op maandagavond 10 oktober in de kleine zaal van het Zaantheater. Er is plek voor 20 teams van maximaal 5 personen. Nieuw is dat wij – mocht er sprake van meer inschrijvingen zijn dan er plek is – de laatste 3 plekken via loting tot stand laten komen. Deelname voor teams is gratis.

Thuisronde

Dit jaar wordt ook de thuisronde weer gehouden, waarin de teams gezamenlijk 10 opdrachten uitvoeren, gesitueerd in alle kernen van de Zaanstreek. Deze thuisronde start op vrijdag 19 september en op maandag 26 september dienen de inzendingen dan bij het Gemeentearchief Zaanstad ingeleverd te zijn.

Qua Corona weten we nog niet hoe het er in de herfst uit zal zien, maar we hopen op een editie zoals die van vorig jaar. Maar hou deze website in de gaten!

Vragen? Stuur een mail naar quiz@zaanserfgoed.nl.

Interview Bart Nieuwenhuijs en Gé Sombroek

Ge Sombroek en Bart Nieuwenhuis in molen de Paauw. Foto: Zaans Erfgoed

Op 1 april interviewde Lean ‘t Hooft de Zaanse houtbouwers Bart Nieuwenhuijs en Gé Sombroek in molen De Paauw. Dit interview – deel van een serie van gesprekken met erfgoed-kanjers – vertellen beiden hoe hun liefde erfgoed is ontstaan, hoe ze er hun werk van maakten en waar ze tegenaan liepen bij herbouw en restauratie. Gé vertelt o.a. over de eerste panden die hij in de Oostzijde en Westzijde restaureerde. Bart laat zijn licht schijnen over de regelgeving, die echte . Zaanstad zou volgens beide mannen niet alleen trots moeten zijn op het Zaanse erfgoed, maar er ook in gezamenlijkheid aan zouden moeten werken dat dingen veel sneller tot stand komen. Zonder absurde tijd en geld vretende zaken als: na gaan rekenen welke afmetingen een molenvierkant – al 500 jaar in werking! – zou moeten hebben. Of overheadkosten maken voor de plannen op de Hemmes, die inmiddels een waarde vertegenwoordigen van twee molens – die er dus al hadden kunnen staan.

Bekijk hieronder het hele interview:

Lees verder

Share Button

Nieuws archief