Vereniging Zaans Erfgoed

Voorzitter Peter Tange blikt terug

Coronajaar 2021 was voor velen een moeilijk jaar, met lockdowns en onzekerheden, maar er waren ook lichtpuntjes. In onderstaande video blikt Peter Tange blikt terug: 2021 was een goed jaar voor het Zaanse Erfgoed.

De bestuursleden vrijwilligers wensen u fijne Kerst een heel goed 2022!

Feestelijke jubileumvergadering Zaans Erfgoed

Ron Kiburg ontvangt de zilveren spel, nadat hij tot Lid van Verdienste is benoemd.

In de Hervormde kerk in Wormerveer kwamen zaterdag 30 oktober ruim 80 Zaans Erfgoed-leden het 60-jarig jubileum van de vereniging vieren. Het bestuur en de leden waren aangenaam verrast door de prachtige ruimte, maar het was dan ook erg lang geleden dat Zaans Erfgoed in deze kerk had vergaderd.
Het was de eerste ledenvergadering als voorzitter voor Peter Tange, en nadat de activiteiten van de werkgroepen was belicht, mocht hij Henk Bouman en Joop Knijnenberg voordragen voor het erelidmaatschap. Na goedkeuring door de leden ontvingen de heren de bijbehorende gouden huisjesspeld. Daarvoor was voormalig voorzitter en trekker van Zaans Maritiem Ron Kiburg al met de zilveren speld tot Lid van Verdienste benoemd. Lees verder

Jaarverslag 2020 in concept

Winnaars Zaans Erfgoedprijs 2020: Wim Visser, Anneke Steemers en Cor Visser.
Foto Jan Piet Bloem

Wegens ziekte en zeer binnen het bestuur van onze vereniging, loopt niet alles zoals wij het zouden willen, en zoals u het van ons gewend bent.
We hebben gewoon te weinig menskracht om alle taken op tijd af te krijgen.
Het Jaarverslag 2020  staat daarom in concept vermeld, en dient nog aangevuld te worden, onder andere met teksten uit de werkgroepen.
We maken dit z.s.m. in orde, en dan kan dit jaarverslag tijdens de volgende ALV alsnog worden vastgesteld.

Filmpje De Geheime Sofa

Wij hebben van de werkzaamheden aan de sofa die is geplaatst in de Zaanbocht in Wormerveer een kort filmpje gemaakt. Joop Knijnenberg en Henk Bouman, beiden oud-bestuursleden van de Vereniging Zaans Erfgoed onthulden het bankje. Tot hun verrassing was het een eerbetoon voor hun inzet: deze beiden 86-jarige heren hebben zich decennialang ingezet voor het behoud van het bijzondere erfgoed dat de Zaanstreek rijk is.

De geheime sofa in het nieuws:

Het Zaantheater, van waaruit het project Social Sofa wordt aangestuurd, plaatste een mooie tekst op haar website.

In het Stadsblad een prachtig compleet verhaal, met ook het sociale aspect van Social Sofa uitgelegd.

Mens durf te lezen: Onderduiktijd Frans Pointl

A.s. zondagmiddag, 28 november om 16 uur, vindt in het Zaantheater in Zaandam de feestelijke opening plaats van het vijfde seizoen van ‘Mens durf te lezen! De literaire salon van de Zaanstreek’. Het is een programma vol muziek en verhalen over de joodse schrijver Frans Pointl. Vaste presentator Hans Kuyper ontvangt deze middag zijn onderduikzusje Tinie van Soolingen uit Wormer. Daarnaast schuiven aan David de Poel en Vic van de Reijt. Muzikaal valt er ook weer veel te beleven met pianist Marcel Worms en zangeres Jeannine la Rose.

Kaarten voor ‘Mens durf te lezen’ kosten € 18,60 (incl. garderobe + drankje na afloop). Te bestellen via www.zaantheater.nl of telefonisch via 075-6555333.

Lees verder

Geschiedenisquiz: ROSA deed het weer!

Foto: Jan Lapère.

Een vrolijke, leerzame avond, zo verliep de op 1 oktober gespeelde Grote Zaanse Geschiedenisquiz – precies zoals hij ook 4 van de 5 voorgaande edities gespeeld was. De 20 teams streden fanatiek om een hoge eindstand, jurylid Frans Hoving en presentator Merel Kan waren het gouden, onderhoudende koppel, en aan het eind was er gesteggel over de puntentelling.

Lees verder

Share Button

Nieuws archief