Vereniging Zaans Erfgoed

Geschiedenisquiz ’23 komt eraan! Inschrijven?

Het team van De Jonge Honden in overleg in 2017.

Let dan op, want de datum van donderdag 1 juni komt al snel in zicht! Vanaf die dag kun je je team via deze website aanmelden voor de 8e editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Er is weer plek voor 20 teams van maximaal 5 personen. Mocht er na de sluitingsdatum – 31 juli – sprake zijn van meer dan 20 inschrijvingen, dan zullen de laatste 3 plekken via loting tot stand komen. Dus wie vroeg inschrijft, is zeker van een plek, bij uitstel kan het lot bepalend zijn. Deelname voor teams is gratis.

Dit jaar spelen we de spelavond van de quiz niet op een maandagavond, maar op WOENSDAGavond 18 oktober en natuurlijk weer in het vertrouwde Zaantheater.

Thuisronde

Voorafgaand spelen de teams gedurende 2 weken in september de Thuisronde: op 22 september wordt de schriftelijke versie bij de teamcaptain thuisbezorgd. Zo is er dan 2 weken met 3 weekenden tijd om thuisronde te maken. Maandag 9 oktober 12.00 uur sluit dan de termijn voor het inleveren van de thuisrondes.

Hou deze website in de gaten: vanaf 1 juni 00:01 uur kun je er terecht voor een plekje!

Vragen? Stuur een mail naar quiz@zaanserfgoed.nl.

13 mei: Gemaal ‘t Leven open

Gemaal ‘t Leven in Zaandijk. Foto via Hoogheemraadschap aangeleverd.

Gemaal ‘t Leven van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opent zaterdag 13 mei voor het eerst zijn deuren voor publiek tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Het is voor de eerste keer dat Gemaal ‘t Leven opengaat voor publiek. Het is te danken aan de samenwerking tussen Vereniging Zaans Erfgoed en Historische Vereniging Koog-Zaandijk en het Hoogheemraadschap, dat bezoekers de kans krijgen om het gemaal te bezichtigen. En op deze manier valt er meer te leren over de geschiedenis van de Zaanstreek en het belang van het waterbeheer. Er zijn deskundige gidsen die de bezoekers meer vertellen over de geschiedenis van het gemaal.
Het monumentale gemaal uit 1904 staat in Zaandijk op een mooie plek aan de Zaan, vlakbij de Zaanse Schans. Lees verder

Geslaagde ALV in Vermaning Wormerveer

Er was veel animo voor de ALV in de Wormerveerse Vermaning. Foto: Simone Spakman.

De Wormerveerse Vermaning was zaterdag 22 april j.l. een prachtige entourage voor onze voorjaarsledenvergadering met een mooie opkomst.

Fijn om na een gezamenlijk koffiemoment weer door voorzitter Peter Tange bijgepraat te worden over alle belangrijke zaken binnen onze vereniging.
Ter afsluiting gaf Ruth van der Puijl een presentatie over de geschiedenis van Stadsherstel en verschillende Zaanse restauratieprojecten, waar ook zij vaak betrokken was.
Zaans Ergoed zorgt ervoor dat dit erfgoed bewaard blijft en Stadsherstel herstelt erfgoed en geeft het een nieuwe functie. Zo ook in de Zaanstreek, zoals bijvoorbeeld:
De Bullekerk, Zaandam
De Waakzaamheid, Koog aan de Zaan
Lab44, Hembrugterrein Zaandam
Zuidervermaning, Westzaan
Fronikboerderij, Zaandam
Calff huis en het luchthuisje, Westzijde Zaandam
Zaandijkerkerk, Zaandijk
– Vier arbeidershuisjes, Westzijde behorend bij de Gasfabriek.
Iets langer werd stilgestaan bij dit laatste nog lopende project. De arbeidershuisjes worden na de restauratie weer aangeboden voor de verhuur.
Ook eens een bijeenkomst van Zaans Erfgoed bijwonen? Wordt dan lid of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief op www.zaanserfgoed.nl

Voorjaarsnummer Zaans Erfgoed is uit

Het voorjaarsnummer van ons tijdschrift Zaans Erfgoed is uit, en biedt weer veel leesplezier. Het begint al met een prachtige voorplaat: fotograaf Wim de Jong portretteerde een tweetal jurken van de expositie Made in… in het Zaans Museum. Daarop zijn tot en met 7 mei nieuwe kledingaanwinsten – uit de periode 1760-1850 – te zien uit een schenking van een Zaanse familie. Leonie Sterenborg vertelt het verhaal.

Een greep uit de inhoud:

    • Hoe miljarden waardeloos geworden bankbiljetten na de oorlog in een Zaanse fabriek tot papierwol werden vermalen, door Fedde Jan Groot
    • De geschiedenis van Villa Sijpesteijn – inmiddels mede dankzij ons beschermd! – door Willem Esman
    • Handboekbinder Erik Schots stopt er na 50 jaar mee, door Lean van ‘t Hooft

Lees verder

Landelijke quiz ‘de Slimste Erfgoedvrijwilliger’

Erfgoedvrijwilliger.nl roept vrijwilligers ‘die goed zijn in het begeleiden van bezoekers, het uitvoeren van re-enactment of het onderhouden van collecties’ op om deel te nemen aan de landelijke kennisquiz ‘de Slimste Erfgoedvrijwilliger’. De digitale voorronde is nu geopend.

Tot en met 7 mei kunnen erfgoedvrijwilligers hun kennis laten zien tijdens de digitale voorronde van de landelijke kennisquiz voor erfgoedvrijwilligers op erfgoedvrijwilliger.nl/erfgoedvrijwilliger-quiz. Het spelen van de quiz duurt ongeveer een kwartiertje. Per provincie wordt de vrijwilliger met de meeste punten in de digitale voorronde uitgenodigd om deel te nemen aan de grande finale op 30 juni in het Nederlands Openluchtmuseum. De finalisten mogen als teamgenoot een collega-vrijwilliger meenemen van de erfgoedorganisatie waar zij werkzaam zijn. Samen strijden zij tegen de vrijwilligers uit de andere provincies. De winnaar mag zichzelf de Slimste Erfgoedvrijwilliger noemen en ontvangt een cheque ter waarde van € 2.000 voor de erfgoedorganisatie om vrij te besteden.

De landelijke kennisquiz wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en is een initiatief van Erfgoedvrijwilliger.nl, een samenwerking tussen Nederlandse erfgoedinstellingen waarmee wordt bijgedragen aan een toekomstbestendige erfgoedsector.

ALV zaterdag 22 april Vermaning Wormerveer

De voorjaarsledenvergadering van Zaans Erfgoed zal zaterdag 22 april om 10 uur plaatsvinden in de Wormerveerse Vermaning op de Zaanweg 57.
Na het bestuurlijk deel van de vergadering zal Michiel van der Burght – adjunct-directeur Stadsherstel Amsterdam – een lezing houden.

Agenda:
09.30 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 uur Ledenvergadering Vereniging Zaans Erfgoed

1. Opening
2. Mededelingen en ingekomen stukken
3. Vaststellen verslag najaarsledenvergadering 12 november 2022
4. Financiën: financieel jaarverslag 2022

a. Toelichting Jaarrekening 2022
b. Verslag Kascommissie
c. Benoemen nieuw lid Kascommissie

5. Vaststelling jaarverslag 2022
6. Statutenwijziging Vereniging Zaans Erfgoed
7. Verslag voorzitter: activiteiten 2023 en actuele zaken
8. Rondvraag en sluiting

10.45 uur Koffiepauze
11.00 uur Lezing door Michiel van der Burght; Stadsherstellen in de Zaanstreek: ‘Stadsherstel herstelt ook hier de stad’

Hierbij de stukken voor de vergadering:

Vragen? Mail naar secretariaat@zaanserfgoed.nl

Zaans Erfgoed op Geschiedenismarkt 18 maart

De prijswinnaars van de eerste Bredenhofprijs, Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld. Foto: Jan Lapère

Op zaterdagmiddag 18 maart 2023 wordt in de Bullekerk voor de tweede keer de Bredenhofprijs uitgereikt.

Rondom deze prijsuitreiking organiseert de Bredenhof Stichting van 13 tot 17 uur een Zaanse geschiedenismarkt, interessant voor iedereen die iets met geschiedenis heeft. Dus zowel voor belangstellenden, professionals als amateurs.

Uitgevers, schrijvers en onderzoekers, deze middag zijn ze allemaal te zien of horen. Kom dus vooral je favoriete schrijver ontmoeten!

Lees verder

Share Button

Nieuws archief