Vereniging Zaans Erfgoed

20 teams Grote Zaanse Geschiedenisquiz

woordwolk GQNa het succes van 2016 en 2017 kon een derde editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz niet uitblijven. Deze vindt dan ook plaats op maandagavond 15 oktober 2018 in de kleine zaal van het Zaantheater.

De presentatie is dit jaar opnieuw in handen van Merel Kan – o.a. De Orkaan – en juryvoorzitter Frans Hoving – gemeentearchivaris Zaanstad.

De organisatie van de Geschiedenisquiz is in handen van het Gemeentearchief Zaanstad, het Zaantheater en Vereniging Zaans Erfgoed. Met dank aan de mensen van het Gemeentearchief en het team van het Zaantheater wordt het weer een bijzondere avond!
Voor het opgeven als toeschouwer of als team: lees verder.

UPDATE: Het maximale aantal van 20 teams is op 6 juni bereikt. Mochten zich nog teams aanmelden, dan zal er een wachtlijst voor worden aangelegd…

Lees verder

Jisp half juni toneel voor ledezetters

De locatie waar de voorstelling gespeeld zal worden.

De locatie waar de voorstelling gespeeld zal worden.

Van donderdag 14 t/m zondag 17 juni 2018 brengen PPG Paletkwartet en Herleving 1898 een theaterstuk over de beroemde Jisper ledezetters uit de 17e eeuw. In ‘De IJzeren Duim‘ draait het allemaal om het historische gegeven dat Jisp toentertijd tot in het buitenland bekend was vanwege twee ledezetters, Willem Taemsz – bijnaam IJzeren Duim – en Cornelis Ploegh. Zij konden kreupele mensen genezen, door hun de botten opnieuw te breken en te zetten.

Met een wandeling door het lintdorp Jisp wordt op meerdere locaties het verhaal van de ledenzetters theatraal vormgegeven. Lees verder

Eerste ledenvergadering Historisch Zaandam

Achter v.l.n.r.: Astrid Plekker, Ton v.l.n.r. Paul Vreeken en Ruud Meijns.

Achter v.l.n.r.: Astrid Plekker, Ton
v.l.n.r. Paul Vreeken en Ruud Meijns.

Tijdens de eerste officiële ledenvergadering van de jongste historische vereniging in de Zaanstreek, op maandag 23 april 2018 om 20 uur in het Zaans Museum, zal het kersverse bestuur benoemd worden, en gaat vereniging Historisch Zaandam – historisch-zaandam.nl – van start.
Op initiatief van de Vereniging Zaans Erfgoed werd een half jaar geleden een werkgroep in het leven geroepen, die de mogelijkheden voor een historische club voor Zaandam moest onderzoeken, en op 23 april is het dan zover. Lees verder

‘Strijd’, over het Zaanse verzet

Het nieuwe boek van Erik Schaap, over het Zaanse verzet.

Het nieuwe boek van Erik Schaap, over het Zaanse verzet.

Aan de hand van de daden van enkele tientallen Zaanse verzetsstrijders toont Erik Schaap in zijn nieuwe boek  Strijd. Het Zaanse verzet (1940-1945) aan, hoe veel ondergronds werk er in deze streek werd verricht. De Zaankanters die zich met gevaar voor eigen leven tegen de bezetter keerden, kwamen uit alle ‘verzuilde’ lagen van de bevolking. De meesten wisten niet waar ze aan begonnen, maar voelden wel de noodzaak iets te doen. Er zo werden er in deze streek tijdens de Tweede Wereldoorlog door velen grootse daden verricht, maar waren fouten daarbij ook onvermijdelijk, want een handleiding voor dit soort werk bestond er niet. Het was werk dat voor de uitvoerders en hun naasten enorme spanningen met zich meebracht.

Strijd. Het Zaanse verzet (1940-1945) is te koop via de boekwinkel en kost €17,50.

Lees verder

Symposium ‘Eeuwenoud, Springlevend’

Grote Kerk Alkmaar. Foto: Hnapel, via Wikimedia Commons

Grote Kerk Alkmaar. Foto: Hnapel, via Wikimedia Commons

Dit jaar wordt het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk of Sint Laurenskerk in Alkmaar uitgebreid gevierd. Op deze historische plek organiseren de historische verenigingen van Alkmaar, Haarlem en Hoorn in samenwerking met de provincie Noord-Holland op zaterdag 13 oktober 2018 een symposium. Het programma start die dag om 10 uur en loopt door tot 14.30 uur, inclusief lunch. Daarna bieden de organisaties voor de liefhebbers nog stadswandelingen en museumbezichtiging aan. Lees verder

Expo beelden Henk Philippona bij Honig Breet

Reliëf van de Schoolmeester, H. Philippona. Foto Honig Breethuis.

Reliëf van de Schoolmeester, H. Philippona. Foto Honig Breethuis.

Het Honig Breethuis brengt met een overzichtsexpositie van zijn beeldhouwwerken een eerbetoon aan Henk Philippona (1940-2017). Vrijwel alle werken van deze autodidact zijn geïnspireerd op de thema’s schepen en papier en veelal uitgevoerd in Belgisch hardsteen, marmer of keramiek. Nog t/m zondag 3 juni 2018 te zien.

Philippona studeerde af als ingenieur aan de Technische Universiteit te Delft en was tussen 1968 en 1995 werkzaam bij de Hoogovens. Vanaf 2001 ontwikkelde hij zijn artistieke vaardigheden als beeldhouwer. Na zijn pensioen zette Henk zich onder meer in als vrijwilliger voor het Molenmuseum, waar hij verantwoordelijk was voor de veiligheid, alsook voor het Honig Breethuis.

Henk Philippona heeft altijd een fascinatie gehad voor schepen en zijn eerste werk was een een reliëf van de tjalk ’t Seepaerd, uit Belgisch hardsteen vervaardigd. Ook vrachtschepen op de Zaan inspireerden hem, zo is er een te zien van in raku gestookte klei. Dankzij zijn vrijwilligerswerk voor het Honig Breethuis, waar ook zijn echtgenote als gastvrouw actief is, kwam Henk Philippona op het spoor van de papiernijverheid, en maakte hij een reliëf van papiermolen De Schoolmeester. Nog een reliëf toont een bijenkorf, verwijzend naar de familienaam Honig. De expositie is te zien van donderdag t/m zondag van 13-17 uur.

Share Button

Nieuws archief