Vereniging Zaans Erfgoed

Geschiedenisquiz weer als vanouds!

Editie 6 van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz is gelukkig terug in de vorm zoals de quiz bedoeld was: met 20 teams en mét publiek in de kleine zaal van het Zaantheater!
Dit is waar wij als organisatoren op hoopten, en ook zoals de deelnemende Zaanse historische verenigingen het graag zien: de quiz spelen, wetende dat er ook supporters in de zaal zitten.

Kaartjes toeschouwers nu te koop

De kaartjes voor de toeschouwer zijn inmiddels te koop via de website van het Zaantheater.
Qua teams waren we overvol, met twee teams op de wachtlijst. Nadat team De Eenlingen de handdoek in de ring had gegooid, kon team Zaanse Schans alsnog aanschuiven.

Teamfoto’s

We vullen de fotogalerij aan, zodra teams ons de beloofde foto toesturen.
Teams die wel meedoen maar niet in deze galerij zullen verschijnen zijn:

 • de Voluntiers – vrijwilligers van het Gemeentearchief Zaanstad
 • Zaans Museum
 • Groen Links Zaanstad
 • team Vrijheid – vrijwilligers 4 en 5 mei Comité
 • Historisch Genootschap Assendelft

Aanmelden ALV 30 oktober

Hervormde kerk, Noordeinde 21, Wormerveer. Foto: via Wikimedia

Leden van Zaans Erfgoed die de jubileum ALV van zaterdagochtend 30 oktober a.s. in de Hervormde kerk in Wormerveer willen bijwonen dienen op voorhand onderstaand formulier in te vullen.
Vanwege RIVM-voorschriften dient iedere bezoeker contactgegevens aan ons op te geven, dus echtgenoten registreren zich allebei apart.
Wij zullen uiteraard uiterst zorgvuldig omgaan met de door u verstrekte gegevens.

Op moment van schrijven – begin september – zijn de richtlijnen van het RIVM zodanig dat er in de kerk maximaal 60 zitplaatsen zijn. Mogelijk verandert dit na de mededelingen die er op 14 september a.s. zullen worden gedaan, maar wij houden u daarvan dan via deze website op de hoogte!

 

U kunt zich hier aanmelden

Grote Zaanse Geschiedenisquiz qua teams vol

Voor de 6e editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz heeft het 20ste team – team De Eenlingen – zich gemeld: daarmee is de inschrijving voor teams stopgezet.

Er zal op vrijdagavond 1 oktober in het Zaantheater gestreden worden om de eerste 3 podiumplaatsen door een verscheidenheid aan Zaanse teams. Gegroepeerd naar soort team ziet dat er zo uit:

 • historische verenigingen
 • beroepsgroepen
 • vriendengroepen
 • politieke partijen
 • museum

Voor wat toegang voor publiek betreft, weten we natuurlijk nog niet wat er tegen die tijd aan Covid-gerelateerde maatregelen zullen gelden.

Dus hou deze site in de gaten, wanneer je deze vermakelijke avond wil meemaken!

NHD: ligplaats Shtandart en schrappen scheepswerf

Artikel in Dagblad Zaanstreek van dinsdag 27 juli, met o.a. een interview Ron Kiburg naar aanleiding van de mededeling vanuit de Gemeente Zaanstad dat er voor het realiseren van de historische scheepswerf voorlopig geen geld of ondersteuning mogelijk is. Wel zijn er serieuze gesprekken met de gemeente, de kapitein van de Shtandart en met Zaans Maritiem, om voor de Shtandart een vaste ligplaats te gaan realiseren aan de Houthavenkade bij het Spiekeroog.

 

 

Op woensdag 28 juli plaatste Dagblad Zaanstreek het vervolg van dit gesprek tussen José Pietens en Zaans Maritiem-lid Ron Kiburg.

Geschiedenisquiz: nog plek voor 8 teams!

Voor de komende editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz – let op: op vrijdag 1 oktober! – hebben zich al 12 teams gemeld. Dat betekent dat er nog 8 plekken te vergeven zijn! Wacht niet te lang met inschrijven, soms gaat het ineens heel snel. Het inschrijfformulier staat hier (onderaan het artikel).

Update: nog 5 plekken vrij: HV Westzaan en Comité 4 en 5 mei Zaanstad doen ook mee!

Er hebben zich twee nieuwe teams gemeld:

 • PvdA Zaanstad
 • Neelofs – vriendenclub uit de Zaanstreek

Met de PvdA aan boord zijn er nu 3 Zaanse politieke partijen die deelnemen. ROSA is al deelnemer vanaf editie 1 en GroenLinks deed vorig jaar voor het eerst mee.
Terug van weggeweest zijn de Dinsdagfietsvrienden!
Overige teams:

 • Historische Vereniging Koog Zaandijk
 • Historisch Genootschap Crommenie
 • Historisch Zaandam
 • De Jonge Honden – (voormalig) journalisten
 • De Voluntiers – vrijwilligers Gemeentearchief
 • De Zaanse Molenaars
 • De Zaan en de Streek – forenzenteam

Quiz verplaatst naar vrijdag 1 oktober

Feestelijke bedankjes, na afloop van editie 1 (2016) en presentatie Zaanwiki.nl in het Stadhuis.

De Grote Zaanse Geschiedenisquiz – die aangekondigd was voor maandag 4 oktober a.s. – zal gehouden worden op vrijdag 1 oktober. Dit vanwege onzekerheid over de maatregelen die er in oktober mogelijk nog zullen gelden ten aanzien van Corona. Het Zaantheater, dat altijd met ons meedenkt – deed ons het aanbod om te gaan voor vrijdag de 1ste, aangezien wij dan keuze hebben. De kleine zaal is het meest ideaal – zoals wij uit het verleden weten – maar de grote zaal biedt meer mogelijkheden, mochten de regels nog streng zijn.
Vanwege deze keuzevrijheid heeft de organisatie van de quiz besloten in te gaan op het aanbod van het Zaantheater.

Inschrijven teams

Teams kunnen zich inschrijven via onderstaand formulier, meedoen is gratis. Er is nog plek voor 15 teams van maximaal 5 personen. Op de quizavond zal een heel team verantwoordelijk zijn voor de antwoorden, zoals iedereen het het liefste ziet. Vrijdagavond 1 oktober 2021 gaan we om 19.30 uur van start – of in de kleine zaal of in de grote zaal van het Zaantheater.

Voor kaartverkoop voor de toeschouwers is het nog te vroeg, maar hou deze website in de gaten!

Op het formulier kunt u aangeven of u voor 1 september een teamfoto instuurt, die wij op de website mogen plaatsen.
Mocht u nog vragen hebben: mail dan met quiz@zaanserfgoed.nl.

 

Uw naam
Naam

Uw email

Teamnaam

Teamcaptain

Aantal deelnemers (minimaal 3, maximaal 5)
345

Omschrijving soort team (bijv. historische vereniging, museum, bedrijf etc.)

Ik stuur een teamfoto naar quiz@zaanserfgoed.nl JaNee

Erfgoed kop van Jut in controverse tussen gemeente en corporaties

Op donderdag 3 juni sprak Zaans Erfgoed-bestuurslid Ron Kiburg in bij het Zaanstad Beraad.
De Vereniging Zaans Erfgoed was niet uitgenodigd en ook niet welkom bij de sessie die diezelfde avond plaatsvond, en die handelde over een onderwerp waarin Zaans Erfgoed de Zaanse gemeenschap juist veel voorlichting hebben gegeven: n.l. de (on)mogelijkheden om vroeg 20ste eeuwse wijken in de Zaanstads (voormalige) kernen te behouden. Er was dus een Praat met de Raad-sessie met Zaanse woningcorporaties hierover en dat ging met name over de wijziging Welstandsnota Zaanstad 2013, t.b.v. Sociale Woningbouwwijken 1900-1945.

Samen met Stichting Babel organiseerden wij eind 2019 een symposium hierover, met op twee avonden uitgebreide info van allerlei deskundigen die in gemeenten door heel Nederland ervaring hadden opgedaan bij dergelijke plannen. Bewoners van de wijken waar het over gaat, hechten niet alleen aan hun huis en hun buurt – willen deze buurten, zoals de Rode Buurt in Zaandijk, ook zo herkenbaar mogelijk houden – maar het is vooral de sociale cohesie waar zij aandacht voor vragen, die bij ingrijpende nieuwbouwprojecten blijkt te verdwijnen.

Waardevolle architectuur verloren gegaan in Het Blok

Lees verder

Share Button

Nieuws archief