Vereniging Zaans Erfgoed

16/11 Zuidervermaning Westzaan ledenvergadering

De Zuidervermaning in Westzaan. Foto: Steven van der Wal via Wikicommons, Creative Commons.

Zaterdag  16 november 2019 om 10 uur wordt de ledenvergadering van Vereniging Zaans Erfgoed gehouden in de Zuidervermaning, Zuideinde 233, 1551 EG Westzaan.
Bereikbaarheid per OV is slecht. Leden die vervoer nodig hebben kunnen zich melden via tel. 075-617 06 55.
Per auto: parkeeruimte langs de weg is gratis, maar beperkt. Ca. 500 meter ten noorden van de Zuidervermaning is schuin achter het woonhuis J.J. Allanstraat 13 het parkeerterrein tot 13 uur geopend. Te herkennen aan de Zaans Erfgoedvlag. NB: Niet het kleine parkeerterrein bij de ingang van  J.J. Allanstraat 11 gebruiken.

Lees verder

Stadsvernieuwing Zaanstad: Behoud of sloop?

Aankomende woensdag – 13 november om 20 uur – vindt in de Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde 39 in Zaandam de tweede avond plaats van de door Stichting Babel en de Vereniging Zaans Erfgoed georganiseerde debatserie ‘De waardering van de Zaanse houtbouw, behoud of sloop?
Deze avond gaan we in gesprek met hopelijk zoveel mogelijk partijen die bij dit proces betrokken zijn, zoals bestuurders/medewerkers van woningbouwcorporaties, bewoners van betreffende wijken en geïnteresseerden in houtbouw en/of architectuur. Lees verder

Historisch Zaandam: bijeenkomst met lezing

De Bloemgracht in vroeger tijden. Foto: Historisch Zaandam

Zondag 24 november van 15 tot 17.30 uur houdt de Vereniging Historisch Zaandam in de Bullekerk, Westzijde 75 in Zaandam een ledenmiddag met lezing van Henk Roovers over de Bloemgracht. Deze middag is ook toegankelijk voor niet-leden.
Aan het eind van deze bijeenkomst presenteert de Vereniging Historisch Zaandam het tweede nummer van hun magazine. Dit is gratis voor leden en nieuwe leden, niet-leden betalen € 4. Lees verder

Lezingenserie behangselschilder Uppink

Vermeend portret van de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849). Foto: Rijksmuseum.

Op 1 november j.l. werd op feestelijke wijze het 20-jarig bestaan gevierd van het woonhuismuseum Honig Breethuis in Zaandijk. Naast een door het hele huis ge-ensceneerd toneelstuk  met alle vrijwilligers in de rol van bewoners van het eerste uur, was het hoogtepunt de presentatie van een in eigen beheer uitgegeven boek over de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849).  Het prachtig geïllustreerde werk werd geschreven door George Slieker – bestuurlid van de Vereniging Honig Breethuis, en tevens redactielid van ons tijdschrift Zaans Erfgoed. Lees verder

22 en 23 november: Zaanse pophistorie III

Vrijdag 22 en zaterdag 23 november is er in De Groote Weiver aan de Industrieweg 1a in Wormerveer –  hoe er te komen – de derde aflevering van De Zaanse pophistorie leeft!
Rob Hendriks- popkenner bij uitstek – Gemeentearchief Zaanstad, Vereniging Zaans Erfgoed en het Zaans Museum organiseren dat als vanouds samen, en het thema is dit keer Saenpunkx en Wormerpunk. DIY Art, muziek van eind jaren zeventig – de eerste punkgolf – en begin jaren tachtig – Wormerpunk.

Vrijdag 22 november start het zaalprogramma om 20 uur met een film met exclusieve clips en beelden uit de punkjaren eind ’70 en beginjaren ‘80. Direct aansluitend volgt een talkshow met vier Zaanse coryfeeën uit deze periode. Het zaalprogramma, film én talkshow, duurt in totaal twee uur. Toegangsprijs €5,- Lees verder

Vernieuwing oude arbeiderswijken: wat te doen?

Hofje Zuiderkerkstraat Koog aan de Zaan. Luchtfoto 2011

Woensdagavond 6 november waren ca 65 geïnteresseerden naar de Vermaning in de Westzijde gekomen om op de eerste van twee avonden geïnformeerd te worden over wat er voor keuzes te maken zijn bij behoud (met opwaardering naar huidige maatstaven) of sloop van inmiddels beeldbepalende wijken met vroeg 20ste eeuwse arbeiderswoningen. Deze avonden zijn een samenwerking tussen Stichting Babel en de Vereniging Zaans Erfgoed.

Lees verder

Share Button

Nieuws archief