Vereniging Zaans Erfgoed

11 juni: lopend Glaasje Erfgoed langs Zaandijkse parels

zaandijker kerk

Zaandijker kerk, gezien vanaf de Zaanse Schans. Foto: VZE

Zondagmiddag 11 juni wordt  in Zaandijk door de Vereniging Zaans Erfgoed een speciaal lopend Glaasje Erfgoed gehouden over de ontwikkelingen op erfgoedgebied in Zaandijk.

De prijs voor deze middag – inclusief 1 consumptie – bedraagt €6,-. Leden van Zaans Erfgoed betalen €5,-. De toegangsprijs dient u deze ene keer  vooraf over te maken op girorekening NL30 INGB 0662 3799 85 t.n.v. Zaans Erfgoed onder vermelding van Lopend Glaasje 11/6.
Opgeven kan via glaasje@zaanserfgoed.nl of telefonisch bij Winnie de Wit, tel. 075-7716043 (indien afwezig graag inspreken, met achterlaten van naam, telefoonnummer en aantal personen).

Vanwege de beperkte ruimte op de Boschstraat-locatie is er plaats voor 60 mensen, en ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Lees verder

Historische wandeling Wormerveer Noord

oude begraafplaats west

De oude begraafplaats in Wormerveer, die onlangs de monumentenstatus heeft gekregen.

De Historische Vereniging Wormerveer houdt op zondag 28 mei a.s. om 10.30 uur een historische wandeling door Wormerveer Noord. Gids Dick Zwart vertelt dan allerlei wetenswaardigheden over de plekken waar langsgelopen wordt.

De start is bij Het Veerhuis, Zaanstroom 57 aan het Noordeinde, daar verzamelen kan vanaf 10 uur. De kosten voor deze wandeling bedragen € 3,50 p.p. en aanmelden gaat via Dick Zwart – tel. 075-6282468 of 06-41438982 – bij voorkeur tussen 18 en 19 uur.

Tijdschriftartikelen Zaans Erfgoed en Anno 1961 komen online

Anno-afbeelding

Voorbeeld van het tijdschrift Anno 1961. Klik op de afbeelding om het artikel online te lezen.

Er wordt vanuit de vereniging gestaag gewerkt aan het beschikbaar maken van oude tijdschriftartikelen van onze vereniging op de website.

Hierdoor komt bijna 55 jaar historie van Zaans Erfgoed online te staan!

Alle tijdschriften – dus zowel Anno 1961 als de opvolger daarvan Zaans Erfgoed – worden online geplaatst in PDF-formaat. De oorspronkelijke – grote – bestanden worden gecomprimeerd, zodat ze via de website snel te lezen en te downloaden zijn. Hierbij boeten we soms wat in op de kwaliteit, maar voor de website is het voldoende.

Lees verder

Hebreeuwse tekst terug op synagoge Zaandam

synagoge zaandam

De synagoge toen het gebouw nog herkenbaar was als godshuis. Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Donderdag 4 mei om 16 uur zal wethouder Addy Verschuren de gerestaureerde, historische Hebreeuwse tekst onthullen, op de gevel van de synagoge in Zaandam  op de Gedempte Gracht 40. Het herstel van deze tekst op het nauwelijks nog als synagoge te herkennen gebouw, is een eerbetoon aan de Zaanse Joodse gemeenschap. Ook is het een teken van herdenking voor alle Zaankanters.
De historische tekst luidt: ידיך כוננו ה מקדש; fonetisch is dat ‘Mikdasj hasjem konenoe jadecha’en vertaald luidt de tekst: ‘Heiligdom, Eeuwige, dat Uw handen hebben neergezet…’

Lees verder

13 mei: Molendag Zaansche Molen

D. van Manen ZMdag 2016 vrijte gebruiken (12)

Zaansche Molendag 2016. Foto D. van Manen

Altijd al eens  een molen in de buurt van binnen willen bekijken? Zaterdag 13 mei is dan uw kans, want voor een klein toegangsprijsje kunt u deze molens bezoeken tijdens de 45ste Nationale Molendag. Alleen bij molen De Ooievaar komt u bedrogen uit, maar verder zullen alle molens van De Zaansche Molen voor publiek geopend zijn. En mocht u de molens op de Zaanse Schans al kennen, dan kunt u er voor kiezen om een van de overige industriemolens te bezoeken.
Entree Zaansche Molens (bezoek aan één molen): volwassenen €4, tot 12 jaar €2, gezin met 2 kinderen €10. Leden De Zaansche Molen: gratis. Bezoek aan Het Prinsenhof, de Jonge Dirk en de Zwaan, inclusief boottocht, € 8, kinderen €4, leden Zaansche Molen € 2. Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papiermolen De Schoolmeester, Guispad 3 in Westzaan, waar u gratis kunt parkeren.

Lees verder

Lintje voor bestuurslid Jan Piet Bloem

LOW RES 003 dhr Bloem

Jan Piet Bloem na het opspelden van ‘het lintje’. Foto: Bart Homburg/Gemeente Zaanstad

Woensdag 26 april 2017 kreeg bestuurslid Jan Piet Bloem een koninklijke onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Dick Emmer. Jan Piet was die ochtend in de veronderstelling dat hij naar een heel andere bijeenkomst ging. Dat was n.l. de presentatie van het fotoboekje van Chris Krijt t.g.v. het 70-jarig bestaan van de Stichting Zaans Schoon in hotel Inntel. Als bestuurslid van ook Zaans Schoon was dat niet vreemd. Maar eenmaal bij Inntel aangekomen bleek deze uitnodiging een list om hem op slinkse wijze in de buurt van het stadhuis van Zaanstad te krijgen, waar hij de onderscheiding opgespeld zou krijgen. Na afloop van deze ceremonie kreeg Jan Piet alsnog uit handen van voorzitter Zaans Schoon Piet Oudega een eerste exemplaar van het boekje van Chris Krijt uitgereikt.

Lees verder

Slot muziekseizoen Honig Breethuis: Duo Pardis

HBHuis MERHNAZ_SALEHI_BAM_COMMIJS_SQUARE

Zangeres Mehrnaz Salehi en pianoforte-speler Bam Commijs. Foto: Nico Arkesteijn.

Ter afsluiting van het seizoen 2016-2017 brengt het Honig Breethuis in Zaandijk op zondag 23 april om 16 uur een concert door Duo Pardis. Het duo bestaat uit de van origine Iraanse sopraan Mehrnaz Salehi, die op pianoforte begeleid wordt door Bam Commijs. Het programma bestaat uit in het Perzisch gezongen Italiaanse aria’s uit de 17e en 18e eeuw, en eigen composities.
Prijzen, inclusief entree museum en 1 consumptie: Volwassenen €17,50; kinderen t/m 12 jaar €7,50; Vrienden van het HBHuis + 1 introducé €15,- p.p. Lees verder

Molentjes maken in Molenmuseum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Molentjes schilderen in het Molenmuseum. Foto: De Zaansche Molen.

Tijdens de tentoonstelling  ‘Molenmakers Gevraagd’  – die nog tot 7 mei a.s. in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan te bezoeken is – bestaat er op bepaalde tijden voor volwassenen en kinderen de mogelijkheid om zelf een molentje te maken. Een dergelijk molentje maken gebeurt al door 1200 leerlingen van basisscholen in oliemolen Het Pink, maar in de weekenden tot 30 april en in de meivakantie – van 22 april tot en met 7 mei – kan iedereen nu een molentje komen timmeren in een speciaal vormgegeven werkruimte van het Molenmuseum. Lees verder

Share Button

Nieuws archief