Vereniging Zaans Erfgoed

Geschiedenisquiz editie 2 geslaagd

Frans Hoving, gemeentearchivaris, en Rita Visscher-Noordzij, wethouder, openden de quiz.

Frans Hoving, gemeente-archivaris, en wethouder Rita Visscher, openden de quiz.

De tweede editie van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz was dinsdagavond 31 oktober 2017 geslaagd: ruim 200 mensen genoten in de door het Zaantheater ter beschikking gestelde Forbo Flooring-zaal van een avond vol Zaanse geschiedenis.

Wethouder Rita Visscher-Noordzij opende de avond in Zaans kostuum –  Zaanse Kaper-lid Marijke Sman kleedde haar daarin – maar zij was helaas al snel nodig op het Stadhuis, vanwege de begrotingsbehandelingen.

ROSA-team wint

Onder de 18 deelnemende teams was ook het ROSA-team, dat eveneens de aandacht moest verdelen tussen Zaantheater en Stadhuis. Maar zij wisten daarbij toch deze editie te winnen, en wonnen daarmee kaartjes voor de voorstelling Reikhalzend verlangen van Freek de Jonge in het Zaantheater. Net als vorig jaar was er een shoot-out nodig, om de tweede en derde plaats te bepalen. Het Honig Breethuis werd daarbij tweede, dankzij het noemen van het juiste jaartal bij de vraag wanneer het ongeval plaatsvond dat bekend staat onder de naam ‘de stier’s wreedheid‘. Het team van de Zaanse molenaars werd daardoor automatisch derde.

Poedelprijs

De poedelprijs – lidmaatschap voor een jaar van vereniging Zaans Erfgoed – werd gewonnen door het team DiviWiki – het dinsdagfietsteam waarvan ook een aantal mensen mee heeft gewerkt aan de Zaanwiki. Het team van Zaans Erfgoed deed voor het eerst mee, en werd 8e. Het Monumenten Spreken-team had dit jaar wederom de oudste speler aan boord: de inmiddels 99-jarige Wim Blank.

Publieksdeelname

Nieuw was dat het publiek van een antwoordformulier en een pen werd voorzien, zodat er meegespeeld kon worden. En dat bleek een schot in de roos, gezien het enthousiasme van de zaal. Hilarisch was het spel ‘petje op, petje af’ waarbij de eerste prijs verdiend gewonnen werd door Paul van Dok, die toevalligerwijs bij een team hoorde, en wel De Zaanweggers plus Els. Hij won een gelukspakket. Deze avond werd van Zaans bier voorzien door Brouwerij Hoop, en deze Zaanse Zoentjes vonden gretig aftrek.

De Orkaan heeft over deze vrolijke avond gepubliceerd, ook met een nabeschouwing met filmpje.

 

 

Geschiedenisquiz editie 2: zaal zo goed als vol!

De eerste editie in de raadszaal.

De eerste editie in de raadszaal.

Voor editie twee van de Grote Zaanse Geschiedenisquiz – met 85 spelers uit 18 teams – zijn de verwachtingen hoog gespannen. Er hebben zich drie nieuwe teams aangemeld, en er is slechts één team vanwege personeelsproblemen afgevallen.

De zaal met 200 zitplaatsen is – op een enkele plaats na – helemaal gevuld.

Voor een goede gang van zaken moeten de teams om op dinsdagavond 31 oktober om 19 uur in het Zaantheater aanwezig zijn, en om 19.15 uur hun plek bij hun tafeltje hebben ingenomen. Daarna komen de toeschouwers hun geplaceerde plaatsen innemen, en kan de quiz om 19.30 uur van start gaan.

Teams die hun kaarten nog niet hebben opgehaald bij het Gemeentearchief ontvangen hun kaartje op de avond zelf bij het tafeltje in de ontvangsthal van het Zaantheater. Daar liggen ook de kaarten voor de toeschouwers klaar. Ook voor hen geldt dat ze op tijd hun kaarten moeten  ophalen. Daarna kan de jas naar de garderobe en eventueel is er nog tijd voor een kopje koffie of thee. Overigens zijn het pauzedrankje en het eerste drankje na afloop van de quiz gratis.

Nieuw is dat toeschouwers een eigen antwoordformulier krijgen, zodat ze voor zichzelf kunnen meespelen. Ook spelen ze mee met de publieksquiz petje-op-petje-af.

Eveneens nieuw is het optreden van de Zaanse stadsdichters Ellis van Atten en Jeroen van Leeuwen, die deze avond zullen samenvatten in een gedicht.

De organisatoren – het Gemeentearchief Zaanstad, het Zaantheater en de Vereniging Zaans Erfgoed – wensen alle 18 teams heel veel succes, en alle toeschouwers een fijne avond toe!

4 November: stukken ledenvergadering

De Bullekerk aan de Westzijde te Zaandam. Foto OSeveno, via Wikimedia.

De Bullekerk aan de Westzijde te Zaandam. Foto OSeveno, via Wikimedia.

Zaterdagochtend 4 november 2017 begint om 10 uur de half jaarlijkse ledenvergadering van Zaans Erfgoed in de Bullekerk in Zaandam.

De stukken voor deze vergadering:

Een eerder bericht en een uitgebreid programma-overzicht:

 • 9.30 uur ontvangst
 • 10 uur Ledenvergadering met 1. Opening; 2. Mededelingen en ingekomen stukken; 3. Verslag leden vergadering 8 april 2017; 4. Bestuurswisselingen: aftreden voorzitter, voordracht nieuwe voorzitter; 5. Financiën: begrotingsvoorstel 2018, contributievoorstel; 6. Verslag interim-voorzitter: activiteiten en actuele zaken
  7. Rondvraag; 8. Sluiting
 • 10.50 uur Korte koffiepauze
 • 11.10 uur Rob van Maanen: Hoe Zaans is Groen?
 • 11.45 uur Video: rondleiding en uitleg over de kerk

 

Brief aan politieke partijen

nieuw logo kleinEind september 2017 heeft waarnemend voorzitter Piet Oudega in de aanloop naar de verkiezingen van volgend voorjaar alle politieke partijen van Zaanstad een brief gestuurd.  De Vereniging Zaans Erfgoed laat de politici daarin weten waar volgens ons de focus de komende vier jaar op zou moeten liggen. Helaas zal deze brief een drietal partijen niet bereiken, aangezien zij geen mailadres op hun website vermelden.

De belangrijkste aandachtspunten op het gebied van het Zaanse Erfgoed zijn:

 • het hooghouden van de erfgoedkwaliteit van de Zaanse Schans
 • het door de stad verspreid liggende erfgoed meer gezicht geven
 • aandacht voor kwaliteit in de nieuwe Zaanse houtbouw
 • blijvende aandacht voor monumentaal waardige panden, ook die van jongere datum

Hier de brief in zijn geheel.

Petitie voor behoud Hemlab

Kinderen maken op speelse wijze kennis met wetenschap en techniek. Foto: Hemblab

Kinderen maken op speelse wijze kennis met wetenschap en techniek. Foto: Hemblab

Het had al eerder een vermelding op deze plek zullen krijgen: HEMLAB, het initiatief om kinderen meer met wetenschap in aanraking te laten komen. Dit door ze leuke en ook leerzame proefjes te laten doen met echt gereedschap en laboratoriuminstrumenten. En ze zo kennis te laten maken met de basisconcepten uit de wetenschap en techniek. Maar nu blijkt dat het Hemlab eind van het jaar geen laboratorium meer heeft, omdat de huidige locatie – in het Hembrug Museum aan de Grote Hulzen 40 – leeg moet worden opgeleverd. En dan misschien wel een jaar leeg staat… Er is daarom een petitie gestart om het Hemlab te behouden op het Hembrugterrein. Lees verder

Theehuis Zaandijk: exposities door Joke Konijn

Foto: Marjolein Lensink-Neijzing

Foto: Marjolein Lensink-Neijzing

Sinds kort huurt Joke Konijn het Theehuis in de Beeldentuin in Zaandijk voor o.a. exposities. Elke maand is er een duo-expositie te zien van een kunstenaar of dichter die zij bewondert.
Het Theehuis aan de Lagedijk, t.o. nummer 100, is elke zaterdag en zondag open van 13-17 uur.
De volgende expositie zullen er te zien zijn:

 • September: Hos & Konijn – viltkunst en kleine landschapsschilderijen in olieverf
 • Oktober: Thillart & Konijn – beelden en schilderijen
 • November: Zaanse Dichterskring & Konijn – gedichtenbundels en
  aquarellen
 • December: glaswerk/ sieraden en pasteltekeningen

Joke Konijn verzorgt op een aantal vrijdagen ook workshops, zie ww.jokekonijn.nl

11 September: als historisch Zaandam je lief is!

Deel van de WestzijderolZaankanters zijn historisch geïnteresseerd, dat blijkt wel uit het feit dat boeken over de Zaanse historie veel verkocht worden. En onze streek heeft niet voor niets een tweedelig geschiedenisboek voorgebracht! Daarbij hebben alle voormalige Zaanse kernen – en ook onze buren Oostzaan, Wormer, Jisp en Oostknollendam – historische verenigingen. Wat er in dit rijtje duidelijk ontbreekt is een vereniging van mensen die geïnteresseerd zijn in Zaandam… Interesse in bijvoorbeeld de geschiedenis van het hiernaast afgebeelde huis van Calff – Westzijde 38 – of in die van de dam in Oost- en West-Zaandam of de Klauwershoek, waar het oudste kerkje van Zaandam heeft gestaan. Er ligt zoveel historie in Zaandam! En juist in die kern is er geen vereniging om dit soort geschiedenis levend te houden: daar moet toch verandering in komen? Lees verder

Share Button

Nieuws archief