Vereniging Zaans Erfgoed

11 juni: lopend Glaasje Erfgoed langs Zaandijkse parels

zaandijker kerk

Zaandijker kerk, gezien vanaf de Zaanse Schans. Foto: VZE

Zondagmiddag 11 juni wordt  in Zaandijk door de Vereniging Zaans Erfgoed een speciaal lopend Glaasje Erfgoed gehouden over de ontwikkelingen op erfgoedgebied in Zaandijk.

De prijs voor deze middag – inclusief 1 consumptie – bedraagt €6,-. Leden van Zaans Erfgoed betalen €5,-. De toegangsprijs dient u deze ene keer  vooraf over te maken op girorekening NL30 INGB 0662 3799 85 t.n.v. Zaans Erfgoed onder vermelding van Lopend Glaasje 11/6.
Opgeven kan via glaasje@zaanserfgoed.nl of telefonisch bij Winnie de Wit, tel. 075-7716043 (indien afwezig graag inspreken, met achterlaten van naam, telefoonnummer en aantal personen).

Vanwege de beperkte ruimte op de Boschstraat-locatie is er plaats voor 60 mensen, en ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Lees verder

Hebreeuwse tekst terug op synagoge Zaandam

synagoge zaandam

De synagoge toen het gebouw nog herkenbaar was als godshuis. Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Donderdag 4 mei om 16 uur zal wethouder Addy Verschuren de gerestaureerde, historische Hebreeuwse tekst onthullen, op de gevel van de synagoge in Zaandam  op de Gedempte Gracht 40. Het herstel van deze tekst op het nauwelijks nog als synagoge te herkennen gebouw, is een eerbetoon aan de Zaanse Joodse gemeenschap. Ook is het een teken van herdenking voor alle Zaankanters.
De historische tekst luidt: ידיך כוננו ה מקדש; fonetisch is dat ‘Mikdasj hasjem konenoe jadecha’en vertaald luidt de tekst: ‘Heiligdom, Eeuwige, dat Uw handen hebben neergezet…’

Lees verder

13 mei: Molendag Zaansche Molen

D. van Manen ZMdag 2016 vrijte gebruiken (12)

Zaansche Molendag 2016. Foto D. van Manen

Altijd al eens  een molen in de buurt van binnen willen bekijken? Zaterdag 13 mei is dan uw kans, want voor een klein toegangsprijsje kunt u deze molens bezoeken tijdens de 45ste Nationale Molendag. Alleen bij molen De Ooievaar komt u bedrogen uit, maar verder zullen alle molens van De Zaansche Molen voor publiek geopend zijn. En mocht u de molens op de Zaanse Schans al kennen, dan kunt u er voor kiezen om een van de overige industriemolens te bezoeken.
Entree Zaansche Molens (bezoek aan één molen): volwassenen €4, tot 12 jaar €2, gezin met 2 kinderen €10. Leden De Zaansche Molen: gratis. Bezoek aan Het Prinsenhof, de Jonge Dirk en de Zwaan, inclusief boottocht, € 8, kinderen €4, leden Zaansche Molen € 2. Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papiermolen De Schoolmeester, Guispad 3 in Westzaan, waar u gratis kunt parkeren.

Lees verder

Lintje voor bestuurslid Jan Piet Bloem

LOW RES 003 dhr Bloem

Jan Piet Bloem na het opspelden van ‘het lintje’. Foto: Bart Homburg/Gemeente Zaanstad

Woensdag 26 april 2017 kreeg bestuurslid Jan Piet Bloem een koninklijke onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Dick Emmer. Jan Piet was die ochtend in de veronderstelling dat hij naar een heel andere bijeenkomst ging. Dat was n.l. de presentatie van het fotoboekje van Chris Krijt t.g.v. het 70-jarig bestaan van de Stichting Zaans Schoon in hotel Inntel. Als bestuurslid van ook Zaans Schoon was dat niet vreemd. Maar eenmaal bij Inntel aangekomen bleek deze uitnodiging een list om hem op slinkse wijze in de buurt van het stadhuis van Zaanstad te krijgen, waar hij de onderscheiding opgespeld zou krijgen. Na afloop van deze ceremonie kreeg Jan Piet alsnog uit handen van voorzitter Zaans Schoon Piet Oudega een eerste exemplaar van het boekje van Chris Krijt uitgereikt.

Lees verder

Slot muziekseizoen Honig Breethuis: Duo Pardis

HBHuis MERHNAZ_SALEHI_BAM_COMMIJS_SQUARE

Zangeres Mehrnaz Salehi en pianoforte-speler Bam Commijs. Foto: Nico Arkesteijn.

Ter afsluiting van het seizoen 2016-2017 brengt het Honig Breethuis in Zaandijk op zondag 23 april om 16 uur een concert door Duo Pardis. Het duo bestaat uit de van origine Iraanse sopraan Mehrnaz Salehi, die op pianoforte begeleid wordt door Bam Commijs. Het programma bestaat uit in het Perzisch gezongen Italiaanse aria’s uit de 17e en 18e eeuw, en eigen composities.
Prijzen, inclusief entree museum en 1 consumptie: Volwassenen €17,50; kinderen t/m 12 jaar €7,50; Vrienden van het HBHuis + 1 introducé €15,- p.p. Lees verder

Molentjes maken in Molenmuseum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Molentjes schilderen in het Molenmuseum. Foto: De Zaansche Molen.

Tijdens de tentoonstelling  ‘Molenmakers Gevraagd’  – die nog tot 7 mei a.s. in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan te bezoeken is – bestaat er op bepaalde tijden voor volwassenen en kinderen de mogelijkheid om zelf een molentje te maken. Een dergelijk molentje maken gebeurt al door 1200 leerlingen van basisscholen in oliemolen Het Pink, maar in de weekenden tot 30 april en in de meivakantie – van 22 april tot en met 7 mei – kan iedereen nu een molentje komen timmeren in een speciaal vormgegeven werkruimte van het Molenmuseum. Lees verder

Piet Oudega per 1 september voorzitter St. Zaanse Schans

Piet Oudega bij zijn nieuwe werkplek. Foto: Lissette Janssen.

Maandag 10 april werd officieel bekend dat Piet Oudega per 1 september de nieuwe bestuursvoorzitter van de Stichting Zaanse Schans wordt. Hij volgt in die functie Maarten Voster op, die onlangs om gezondheidsredenen stopte. Piet Oudega brengt als voormalig wethouder een grote bestuurlijke ervaring mee en kent het erfgoed-veld goed door zijn voorzitterschap van zowel de Vereniging Zaans Erfgoed als de Stichting Zaans Schoon. Een uitgelezen kandidaat voor deze baan dus.

Wij wensen ‘onze’ Piet veel succes bij deze nieuwe uitdaging!
Zaans Erfgoed en Zaans Schoon gaan nu op zoek naar een nieuwe voorzitter, en hopen die voor 1 september gevonden te hebben.

Fotoboek Chris Krijt t.g.v. 70 jaar Zaans Schoon

Chris Krijt foto

Bloemenkoopman. Hoek Gedempte Gracht en Westzijde, Zaandam. Foto: Chris Krijt

Ter ere van het 70-jarig bestaan van de Stichting Zaans Schoon – die in de jaren rond 1950 aan de wieg stond van ‘een Zaans buurtje’ thans de Zaanse Schans – komt er eind april een fotoboekje uit van Chris Krijt. Sommige Zaandammers kennen Chris wellicht nog als loodgieter uit de Botenmakersstraat, in welke hoedanigheid hij zijn vader moest opvolgen. Hij had  echter ook een grote passie voor fotografie, waardoor hij vaak zijn 6×6-camera meenam tijdens zijn werk. Zijn foto’s doen niet onder voor die zijn broer Wim Krijt, die als beroepsfotograaf voor o.a. de Zaanse kranten werkte. Beide broers maakten foto’s met een nostalgische sfeer, Wim vaak met een humoristische ondertoon, Chris fotografeerde iets romantischer. Lees verder

Share Button

Nieuws archief