Hebreeuwse tekst terug op synagoge Zaandam

synagoge zaandam

De synagoge toen het gebouw nog herkenbaar was als godshuis. Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Donderdag 4 mei om 16 uur zal wethouder Addy Verschuren de gerestaureerde, historische Hebreeuwse tekst onthullen, op de gevel van de synagoge in Zaandam  op de Gedempte Gracht 40. Het herstel van deze tekst op het nauwelijks nog als synagoge te herkennen gebouw, is een eerbetoon aan de Zaanse Joodse gemeenschap. Ook is het een teken van herdenking voor alle Zaankanters.
De historische tekst luidt: ידיך כוננו ה מקדש; fonetisch is dat ‘Mikdasj hasjem konenoe jadecha’en vertaald luidt de tekst: ‘Heiligdom, Eeuwige, dat Uw handen hebben neergezet…’

Op 14 januari 1942 kregen alle Zaandamse Joden een brief waarin hen werd gesommeerd Zaandam te verlaten, en daarmee was Zaandam in de oorlog de eerste gemeente van waaruit de Joodse bevolking werd gedeporteerd, op weg naar uiteindelijk de vernietigingskampen. Van de 221 volledig Joodse inwoners van Zaandam zouden er slechts 84 de oorlog overleven.
Op nieuwssite De Orkaan staat een overzicht van de voorbereidende werkzaamheden voor het terugbrengen van de gevelsteen, evenals een aantal doorverwijzingen naar achtergrond over het lot van de Joodse bevolking.

Eerder dit jaar, op 14 februari, werd de tekst al in hout onthuld. Ds. Sjaak Visser van de Protestantse Gemeente maakt zich, sinds hij in 2015 het bestaan van de synagoge ontdekte, sterk voor het terugbrengen van een functie als ontmoetingsplek van dit gebouw, nu voor mensen van de vele nationaliteiten die in Zaandam wonen.

Share Button
Nieuws archief