13 mei: Molendag Zaansche Molen

D. van Manen ZMdag 2016 vrijte gebruiken (12)

Zaansche Molendag 2016. Foto D. van Manen

Altijd al eens  een molen in de buurt van binnen willen bekijken? Zaterdag 13 mei is dan uw kans, want voor een klein toegangsprijsje kunt u deze molens bezoeken tijdens de 45ste Nationale Molendag. Alleen bij molen De Ooievaar komt u bedrogen uit, maar verder zullen alle molens van De Zaansche Molen voor publiek geopend zijn. En mocht u de molens op de Zaanse Schans al kennen, dan kunt u er voor kiezen om een van de overige industriemolens te bezoeken.
Entree Zaansche Molens (bezoek aan één molen): volwassenen €4, tot 12 jaar €2, gezin met 2 kinderen €10. Leden De Zaansche Molen: gratis. Bezoek aan Het Prinsenhof, de Jonge Dirk en de Zwaan, inclusief boottocht, € 8, kinderen €4, leden Zaansche Molen € 2. Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papiermolen De Schoolmeester, Guispad 3 in Westzaan, waar u gratis kunt parkeren.

Bijvoorbeeld in Westzaan, waar de enige en laatste door wind aangedreven papiermolen ter wereld te bewonderen valt; De Schoolmeester. Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip. Ook zal de papiermachine uit 1877 in werking zijn. Op deze dag kan iedereen vanaf 12 jaar er een workshop boekbinden volgen, waarvoor u gewoon kunt aan schuiven, wanneer er een plekje vrij komt.

Het Prinsenhof

Ook in Westzaan staat die andere unieke molen: pelmolen Het Prinsenhof. Bij voldoende wind zal daar gerst tot gort worden gepeld. Vanaf de stelling van deze molen heeft u een prachtig uitzicht over het natuurgebied Westzijderveld en op molen De Jonge Dirk. Deze molen heeft onlangs nieuwe roeden gekregen en is zeker het bekijken waard. Bij voldoende wind zal ook het watermolentje De Zwaan in werking zijn. Tussen de genoemde 3 molens zal  op deze dag een drietal koolvletjes varen.

Woont u niet in de buurt van Westzaan, dan zijn er in Wormer, Koog aan de Zaan en Zaandijk ook nog interessante molens te bezoeken. De maalploeg van korenmolen De Koker in Wormer ontvangt u graag en u kunt er zelfs pannenkoekenmeel kopen. Oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan en korenmolen De Bleeke Dood in Zaandijk zijn ook geopend, evenals de molens op de Zaanse Schans.

Kleurwedstrijd

Voor de kleintjes is er een gratis Molen-kleurboekje te verkrijgen. En kinderen kunnen ook meedoen aan een kleurwedstrijd van Vereniging De Hollandsche Molen. De mooiste kleurplaat zal worden beloond met een molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar.

Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en het merendeel zet de deuren voor je open. Het volledige programma voor Nationale Molendag vind je op www.molens.nl. De Zaansche Molen neemt alleen op zaterdag 13 mei deel aan deze Nationale Molendag.

Share Button
Nieuws archief