Vereniging Zaans Erfgoed

Symposium ‘Eeuwenoud, Springlevend’

Grote Kerk Alkmaar. Foto: Hnapel, via Wikimedia Commons

Grote Kerk Alkmaar. Foto: Hnapel, via Wikimedia Commons

Dit jaar wordt het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk of Sint Laurenskerk in Alkmaar uitgebreid gevierd. Op deze historische plek organiseren de historische verenigingen van Alkmaar, Haarlem en Hoorn in samenwerking met de provincie Noord-Holland op zaterdag 13 oktober 2018 een symposium. Het programma start die dag om 10 uur en loopt door tot 14.30 uur, inclusief lunch. Daarna bieden de organisaties voor de liefhebbers nog stadswandelingen en museumbezichtiging aan. Lees verder

Expo, rondleiding en concert bij Honig Breet

Reliëf van de Schoolmeester, H. Philippona. Foto Honig Breethuis.

Reliëf van de Schoolmeester, H. Philippona. Foto Honig Breethuis.

Expo beelden Henk Philippona

Het Honig Breethuis brengt met een overzichtsexpositie van zijn beeldhouwwerken een eerbetoon aan Henk Philippona (1940-2017). Vrijwel alle werken van deze autodidact zijn geïnspireerd op de thema’s schepen en papier en veelal uitgevoerd in Belgisch hardsteen, marmer of keramiek. Nog t/m zondag 3 juni 2018 te zien.

Op zondagmiddag 8 april om 13.30 uur is er de wandeling o.l.v. een gids: ‘Rondje kerk’, en een concert van het Shandiz Ensemble vindt plaats op zondagmiddag 22 april om 16 uur. Lees verder

Cursus Zaanse schrijvers rond 1900

Kaart van Zaandam. Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Kaart van Zaandam.
Bron: Gemeentearchief Zaanstad

De eerste cursus die het Gemeentearchief Zaanstad en Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek, samen organiseren, behandelt drie grote Zaanse schrijvers uit het begin van de twintigste eeuw. In deze driedelige cursus, getiteld  ‘Zaanse schrijvers rond 1900’, ligt de focus op de roerige Zaanstreek, en staat het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn centraal. De teksten die gelezen en besproken worden, worden gespiegeld aan bijzondere archiefstukken. Zo komt deze tijd niet alleen in woorden, maar ook in tastbare voorwerpen tot leven. Lees verder

Lezing Scheepsbouw bij AVL in Paaskerk

Glazenier Willem van Oyen sr. werkt de ontwerpen van Karel Appel uit voor de ramen van de Paaskerk. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, By Unknown employe of Willem van Oyen sr. (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24136928

Glazenier Willem van Oyen sr. werkend aan de ontwerpen van Karel Appel voor de Paaskerk.
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, via Wikimedia Commons.

Onze voorjaars-ledenvergadering vindt dit keer plaats op zaterdag 7 april 2018 om 10 uur in de Paaskerk, hoek Kepplerstraat/Burg. Ter Laanplantsoen in Zaandam.
Na afloop van het bestuursgedeelte, vertelt mevrouw Lacher over de geschiedenis van deze bijzondere kerk. Na een korte pauze komt onze werkgroep Maritiem aan het woord, met een lezing over de scheepsbouw in de Zaanstreek.

De agenda:

09.30 uur Ontvangst met koffie en thee

10.00 uur Ledenvergadering Vereniging Zaans Erfgoed

1. Opening
2. Mededelingen en ingekomen stukken
3. Verslag ledenvergadering 4 november 2017 (hier te downloaden)
4. Financiën: financieel jaarverslag 2017 (download het hier), controle kascommissie en benoeming van een nieuwe kascommissie
5. Vaststelling Jaarverslag 2017
6. Rondvraag
7. Sluiting

10.40 uur Informatie over de Paaskerk, door mevrouw Lacher

10.50 uur Korte koffiepauze

11. 25 uur ‘Scheepsbouw in de Zaanstreek’, door de werkgroep Maritiem

Scores politieke partijen op Erfgoed-beleid

verkiezingMet de gemeenteraadsverkiezingen op komst, heeft Zaans Erfgoed in september 2017 een brief geschreven aan alle Zaanse politieke partijen die in de raad vertegenwoordigd waren – voor zover zij tenminste via hun website te bereiken waren.

Nu alle verkiezingsprogramma’s bekend zijn, is er gekeken in hoeverre de partijen erfgoed daarin een plek hebben gegeven. Hieronder allereerste de conclusies en de scores die uit dit onderzoek kwamen, downloaden van het hele rapport – zie onder.

Lees verder

Stem op Zaanstad als dè Erfgoedgemeente!

Ontwikkeling Hembrug is aan van de vele opgaves van het Erfgoedteam Zaanstad. Foto: Kenneth Stamp

Ontwikkeling Hembrug is een van de vele opgaven van het Erfgoedteam Zaanstad.
Foto: Kenneth Stamp

Wij schreven al eerder dat Zaanstad – met drie andere steden – in de race is voor de BNG erfgoedprijs. Nu begint het erom te spannen – want 29 maart is de bekendmaking van de winnaar.
Naast deze prijs is er ook een Publieksprijs, en het zou het fantastisch zijn wanneer de inwoners van Zaanstad hun erfgoedteam steunen door op hen te stemmen, en ook al is het kort dag, het kan nog steeds.

De uitreiking van deze BNG erfgoedprijs is donderdag 29 maart in Zutphen, en daar hoort ook een symposium bij. Wie daar bij wil zijn, dient zich voor 22 maart opgeven. Aanmelden is noodzakelijk, toegang is vrij.

Lees verder

Historisch Zaandam een feit!

Onder toeziend oog van Mr. M.S. ten Brinke van het Notariskantoor Van Baal ondertekenen Paul Vreeken en Hessel Kraaij de akte van oprichting van de vereniging Historisch Zaandam.

Leden van het voorlopig bestuur Paul Vreeken en Hessel Kraaij tekenen de akte van oprichting van Historisch Zaandam.

We kenden in de Zaanstreek al de Historische Vereniging Koog-Zaandijk, de Historische Vereniging Wormerveer, het Historisch Genootschap Crommenie, het Historisch Genootschap Assendelft, de Oudheidkundige Commissie Jisp, de Historische Vereniging Westzaan, het Historisch Genootschap Wormer en de Stichting Oudheidkamer Oostzaan. Maar waarom geen Historische Vereniging voor Zaandam?

Op initiatief van de Vereniging Zaans Erfgoed werd een half jaar geleden een werkgroep in het leven geroepen die de mogelijkheden voor het opstarten van zo’n vereniging voor Zaandam moest onderzoeken. En vandaag – 6 maart 2018 – is het dan zover! Lees verder

Share Button

Nieuws archief